Hlavní obsah

Chci ve Sněmovně aspoň jednoho vicepremiéra, žádá Vlček Topolánka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) chce po premiérovi Mirkovi Topolánkovi (ODS), aby zajistil účast vždy alespoň jednoho místopředsedy vlády na schůzích dolní komory. Při čtvrtečních interpelacích místopředsedové ve svých lavicích chyběli. Jejich přítomnost přitom ukládají pravidla pro jednání Sněmovny. Sociální demokraté chtějí kvůli absencím změnit jednací řád Sněmovny.

Článek

Na chybějící představitele vlády v Poslanecké sněmovně při čtvrtečních interpelacích reagoval poslanec David Rath (ČSSD) tím, že navrhl odložení schůze o tři týdny. Z kuloárů Sněmovny se hned poté začali sbíhat poslanci s obavou, že by schůze mohla být přerušena. Byl mezi nimi i místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ), který kvůli tomu dokonce zrušil odjezd do Brna na přednášku.

O Rathově návrhu se však nakonec stejně nehlasovalo, protože ve Sněmovně nebyl ani dostatek poslanců k jeho schválení. V sále se nacházelo jen 37 poslanců, zatímco pro hlasování je jich zapotřebí nejméně 67.

Vlček: Mám je tahat za krvatu či za nohu?

Vláda má v současné době tři místopředsedy: Petra Nečase (ODS), Martina Bursíka (SZ) a Alexandra Vondru (ODS); bývalý vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL) loni rezignoval.

Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD), který jednání řídil, nazval dokonce nepřítomnost místopředsedů skandálním pohrdáním Sněmovnou.

"Já asi budu psát dopis panu premiérovi, aby skutečně tato situace už nenastala," řekl v pátek předseda Sněmovny Vlček. Dopis chce připravit v nejbližších dnech, buď ještě v pátek nebo začátkem příštího týdne. "Ať si tady vypíšou ti místopředsedové třeba nějaké služby, mně je to jedno jak, já mu (Topolánkovi) to nebudu organizovat. Ale ať každopádně při jednání Sněmovny jeden místopředseda vlády je," zdůraznil.

Vlčkovi se nelíbila ani nízká účast zákonodárců. "Co s tím mám dělat? Mám je tahat, jak já říkám, za kravatu nebo za nohu do jednacího sálu?" řekl. "To ať se na to podívají voliči těch jednotlivých poslanců," dodal.

ČSSD chce zrušit párování

Sociální demokraté chtějí kvůli vysoké absenci členů vlády na interpelacích změnit jednací řád Poslanecké sněmovny. Na páteční tiskové konferenci to řekl předseda klubu poslanců ČSSD Michal Hašek.

Nyní chtějí zahájit debatu o jednacím řádu a do jednoho až dvou měsíců podat návrh na změnu systému interpelací. Požádají také prostřednictvím předsedy sněmovny premiéra o zjednání nápravy.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek uvedl, že navrhne poslaneckému klubu, aby zastavil takzvané vypárování chybějících ministrů opozičními poslanci alespoň na dobu interpelací, pokud se situace nenormalizuje.

Členové vlády včetně premiéra se podle něj stejně jako interpelacím vyhýbají i diskusi v médiích. Místopředseda klubu David Rath podotkl, že interpelace jsou pro ministry povinností ze zákona.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám