Hlavní obsah

Lidovci chtějí v koalici prosadit zrušení poplatků

Novinky, jov, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lidovci se na jednání celostátního výboru v úterý večer dohodli, že se na středeční schůzce špiček koalice budou chtít bavit o zrušení zdravotnických poplatků pro děti a důchodce. Přijdou s předlohou Michaely Šojdrové rušící poplatky pro novorozence a jejich matky. Předseda strany Jiří Čunek řekl, že koalice nebude jednat o jeho návratu do vlády.

Článek

"Tady jsme se shodli, že ta debata musí proběhnout především proto, aby koalice nebyla ve vleku opozice. Chceme, aby koalice nečekala ani těch šest měsíců,“ uvedl po jednání výboru Čunek.

Připustil ovšem, že je jeho strana připravena k dohodě s koaličními partnery, a nebude tak protlačovat své návrhy silou.

Pokud se jedná o předlohu Šojdrové, lidovci by podle svého šéfa byli rádi, kdyby se koalice shodla na její podpoře a vypracovala v tomto směru svůj návrh. Šojdrová by v takovém případě svoji předlohu nepodala. "Je to její ústupek, že počká na koaliční jednání a nebude zítra (ve Sněmovně) podávat ten návrh zákona,“ řekl v úterý večer Čunek.

Výhrady k transformaci nemocnic trvají

Velkou část jednání celostátního výboru věnovali lidovci plánovanému převodu zdravotních pojišťoven a fakultních nemocnic na akciové společnosti. To prosazují občanští demokraté.

"Výhrady k těmto věcným záměrům zákonů trvají,“ sdělil šéf lidovců. Na čtvrtek je plánováno setkání koaličních poslanců nad zákony z dílny ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). Tím ale nebude podle Čunka problém uzavřen. „Ještě se budeme k tomu muset sejít po čtvrtku,“ uvedl.

Lidovci nepodpoří zrušení zvýhodněných stravenek

KDU-ČSL také oznámila, že nepodpoří zrušení daňového zvýhodnění stravenek. "Celostátní výbor, souhlasí s tím, abychom trvali na nezměněné formě stravenek, aby zůstaly zachovány,“ oznámil Čunek.

Šéf lidovců také potvrdil, že celostátní výbor nejednal o jeho návratu do vlády. Platí, že lidovci na něm trvají. „O této věci jsme nejednali, je pro nás je dávno uzavřena,“ řekl Čunek. Lidovci se přitom už dříve usnesli, že návrat Čunka budou požadovat bezodkladně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám