Hlavní obsah

Na Čunkův návrat budou zelení reagovat společně, zamlžil Liška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Místopředseda zelených Ondřej Liška svým vyjádřením v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce postoj strany k případnému návratu Jiřího Čunka do vlády příliš nevyjasnil. Prohlásil, že pokud se lidovecký šéf do kabinetu vrátí, budou zelení ministři postupovat společně. Zároveň však odmítl potvrdit, že by v případě demise ministra zahraničí Karla Schwarzenberga opustili vládu všichni ministři SZ.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Ondřej Liška (SZ)

Článek

"Nepřipouštím nic jiného, než že postoj zelených ministrů bude společný," prohlásil Liška. Další kroky ale nechtěl předjímat.

Ministryně obrany a místopředsedkyně KDU-ČSL Vlasta Parkanová vyjádřila přesvědčení, že vlekoucí se problém nakonec skončí dohodou všech zúčastněných.

Lídři koaličních stran se mají sejít ve středu, Liška však na této schůzce žádný zlom v otázce Čunkova návratu neočekává. Podle něj bude hlavním smyslem jednání je debata ODS, KDU-ČSL a zelených o pokračování společného vládnutí.

Schwarzenberg, který kvůli Čunkovi zvažuje rezignaci, se navíc vrátí z rekonvalescence po operaci srdce až za několik týdnů, dodal Liška. Přál by si, aby se situace vyřešila co nejdříve, jmenování ministrů je primární odpovědností premiéra Mirka Topolánka (ODS), konstatoval.

Lidovci Čunka ve vládě chtějí, potvrdila Parkanová

Parkanová řekla, že stále platí usnesení celostátního výboru z loňského prosince, v němž lidovci opětovně navrhli svého předsedu do vládních funkcí poté, co byl zproštěn obvinění z korupce. Nečeká, že by stranické orgány KDU-ČSL tuto rezoluci měnily.

Jediné, co se může změnit, je podle ní Čunkův postoj.

Parkanová nadále trvá na svém rok starém prohlášení, že ona sama by se za podobné situace o vládní posty neucházela. Je ale podle ní třeba respektovat, že Čunek by takový krok vnímal jako přiznání viny.

Lidovci požadují bezodkladné jmenování Čunka do vlády, kterou opustil loni v listopadu. Fakt, že už více než tři měsíce nemají plnohodnotné zastoupení v kabinetu, podle KDU-ČSL "narušuje hladkou koaliční spolupráci". Současně odmítli spojovat jeho návrat s dalšími podmínkami.

Topolánek totiž v narážce na výhrady lidovců k reformě zdravotnictví řekl, že Čunka by vzal zpět, pokud ovšem všichni poslanci KDU-ČSL budou dodržovat závazky společné vlády. Za prioritu považuje i to, aby kvůli Čunkovi neodešli zelení.

Co chce Schwarzenberg po Čunkovi
Šéf české diplomacie chce po Jiřím Čunkovi, aby veřejnosti předložil své účetnictví, které musí podle Schwarzenberga posoudit odborníci. "Ti musí říci, zda je to v pořádku, nebo ne. Vím, že se na ně mohou spolehnout," uvedl ministr v sobotních Lidových novinách. Poté chce dokumenty zveřejnit na internetu. Pravdivé podle něj nejsou úvahy, že se spokojí s tím, když Čunek své účty a rozhodnutí o zastavení svého trestního stíhání ukáže jen jemu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám