Hlavní obsah

V Jeseníkách vyhlásili třetí stupeň lavinového nebezpečí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JESENÍK

V Jeseníkách se zvýšila hrozba pádu lavin, záchranáři proto v nejvyšších moravskoslezských horách v pátek večer vyhlásili třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. V Jeseníkách je pět lavinových katastrů, všechny leží mimo turisticky značené trasy. Návštěvníci hor by trasy neměli podle záchranářů opouštět.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Návštěvníci Jeseníků by kvůli riziku lavin neměli opouštět turistické trasy.

Článek

"V lavinových katastrech leží na ledové krustě asi dvaceticentimetrová vrstva nestabilního sněhu, který může ujet. Při třetím stupni lavinového nebezpečí je již riziko pádu lavin značné," řekl dispečer Horské služby Jeseníky Martin Chalupa.

V Jeseníkách se nacházejí lavinové katastry ve Velkém a Malém Kotli, na Kamzičníku, Červené hoře a ve žlebu Kralického Sněžníku. Podle dispečera horské služby by lidé do těchto lokalit neměli za žádných okolností chodit.

Podle záchranářů se v Jeseníkách v lavinových katastrech uvolní lavina několikrát do roka. Naposledy lyžaře zavalila v polovině loňského prosince. Tři mladíci se dostali do lavinového katastru ve Velkém Kotli, kde strhli lavinu o délce 300 metrů a šířce mezi 50 až 80 metry. Dva z nich událost přežili téměř bez zranění, třetí utrpěl poranění břicha a skončil v nemocnici. Poslední smrtelné zranění v důsledku laviny pracovníci Horské služby Jeseníky pamatují naposledy před 20 lety.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám