Hlavní obsah

V Krkonoších vyhlásili třetí stupeň lavinového nebezpečí

Novinky, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEC POD SNĚŽKOU

Horská služba v nejvyšších českých horách vyhlásila v pondělí třetí stupeň lavinového nebezpečí. Hrozba pádu lavin se v Krkonoších zvýšila poté, co během posledních dnů napadlo na hřebenech hor až půl metru nového sněhu.

Článek

"Túry vyžadují už zkušené posouzení, přesahující běžné zkušenosti. Ve výjimečných případech může případný sesuv samovolných lavin ohrozit i horskou službou označené ohrožené frekventované cesty,“ uvedli horští záchranáři na svých internetových stránkách.

V posledních dnech napadlo v hřebenové části Krkonoš až 50 cm nového sněhu. Za působení silného větru se sníh ukládá především na závětrných svazích, kde se tvoří sněhové jazyky a polštáře.

Třetí lavinový stupeň je prostřední z pětidílné mezinárodní stupnice pro určování lavinové hrozby. Při plánování tůry by se měli lidé předem informovat u horských záchranářů, zda nehrozí v místě, kam se chystají, nějaké nebezpečí.

Uvolnění laviny je přitom při třetím stupni možné již při malém zatížení. To může způsobit například lyžař, snowboardista či zbloudilý běžkař.

:. Grafické schéma lavinové hrozby v Krkonoších. Zdroj: Horská služba ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám