Hlavní obsah

Českým věznicím hrozí zhroucení

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do krizového stavu se během letošního roku mohou dostat české věznice. Není dost místa pro odsouzené. Už v současné době v nich sedí 19 450 lidí, což je zhruba o 500 více, než dovoluje jejich kapacita. A to ještě do vězení nenastoupilo asi 6000 odsouzených, kteří už si mají trest odpykávat.

Článek

Aby toho nebylo málo, dalších 6000 lidí nevykonává alternativní tresty, a tudíž jim za to rovněž hrozí vězení. Kam s nimi, to ale nikdo neví. Navíc není jasné, kdo bude vězně hlídat.

"Chybí nám přes 500 pracovníků, z toho zhruba tři stovky akutně. Nemáme koho dát do služby,“ řekl Právu generální ředitel Vězeňské služby ČR (VS) Luděk Kula. Nejvíce se ale hrozí toho, že by teď všichni, kdo mají sedět za mřížemi, do vězení skutečně nastoupili.

"Za první dva měsíce nám přibylo 500 odsouzených, a pokud by to tak šlo dál, tak v létě budeme mít kapacitu našich věznic překročenu o 30 procent. To by byla opravdu krize a za chvíli bychom byli jako v Rusku. Do tělocvičny dáme postele pro 150 vězňů a bude to,“ nebyl Kula nadšený ze současného stavu českého vězeňství.

Trvá to už deset let

"Je to neveselé a bohužel už se to stále opakuje. Ten neutěšený stav trvá posledních deset let a ani výhled do budoucna nevypadá růžově,“ řekl Právu šéf bezpečnostního výboru Sněmovny František Bublan (ČSSD), který si společně s kolegy vyslechl zprávu Kulova úřadu.

Ředitel VS ve středu požádal poslance kvůli hrozící krizi o navýšení rozpočtu o 150 miliónů korun, díky kterým by věznice rozšířily své kapacity. Dalších 100 miliónů je podle Kuly potřeba na zajištění zabezpečení českých věznic, které rovněž neneí dostačující.

O špatném stavu vězeňství bude výbor znovu jednat zřejmě 9. dubna, kdy už by měl dorazit i ve středu chybějící ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). "Budeme trvat na jeho přítomnosti,“ podotkl Bublan. Pospíšil na středeční jednání nepřišel ze zdravotních důvodů.

Podle Kuly poslanci požadují i účast ministra financí Miroslava Kalouska, jehož úřad má rozhodnout o přidělení peněz. "Věřím tomu, že ty finance můžeme dostat,“ dodal Kula.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám