Hlavní obsah

Policista je podezřelý z úniku výpisů hovorů Šloufa

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Inspekce ministra vnitra (IMV) podezřívá podle informací Práva jednoho nejmenovaného policistu z úniku výpisů telefonních hovorů lobbisty Miroslava Šloufa do médií.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Miloslav Šlouf

Článek

Podle prvotních informací mělo jít o pracovníka protikorupční policie (ÚOKFK). Její mluvčí Roman Skřepek ale Právu v pondělí řekl, že podle informací, které má, nikdo z jejích členů vyšetřován není.

Podle prvotních informací mělo jít o pracovníka protikorupční policie (ÚOKFK). Její mluvčí Roman Skřepek ale Právu v pondělí řekl, že podle informací, které má, nikdo z jejích členů vyšetřován není.

Podle prvotních informací mělo jít o pracovníka protikorupční policie (ÚOKFK). Její mluvčí Roman Skřepek ale Právu v pondělí řekl, že podle informací, které má, nikdo z jejích členů vyšetřován není. Předáním výpisů médiím by se podle podezření mohl policista dopustit trestného činu neoprávněného nakládání s osobními údaji, zatím ale nikdo obviněn nebyl.

To, s kým si někdejší poradce bývalého premiéra Miloše Zemana Šlouf volal v posledních třech měsících loňského roku, zveřejnila 13. ledna TV Nova s tím, že má k dispozici výpisy jeho telefonních hovorů.

Mezi Šloufovými kontakty byl mimo jiné šéf sekretariátu nejvyšší státní zástupkyně Josef Pavlík, který si s lobbistou volal od října do poloviny prosince údajně nejméně v 48 případech, a to i v době, kdy Nejvyšší státní zastupitelství rozhodovalo o trestní věci Jiřího Čunka či o případu známém jako kauza „biolíh“.

Se dvěma aktéry tohoto případu se Šlouf osobně zná. Popřel však, že by se s Pavlíkem bavil cíleně o nějaké trestní kauze.

Inspekci ministra vnitra však nyní zajímá, jakým způsobem se výpisy jeho hovorů dostaly do médií. „Věc šetříme. Byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu neoprávněného nakládání s osobními údaji, ale na neznámého pachatele,“ řekla Právu mluvčí IMV Martina Lídlová. Nicméně doplnila, že „možným pachatelem je nějaký policista“.

Šlouf: Už jsem o tom slyšel

Informace o tom, že už inspekce našla možného viníka úniku výpisů hovorů, slyšel podle svých slov i sám Šlouf. Policista už prý absolvoval výslech na inspekci. Tam údajně uvedl, že vyšetřoval podezřelého ukrajinského občana a v jeho výpisech telefonů našel i Šloufovo číslo.

Na to měl zatelefonovat a ohlásit se jako policie, ale Šlouf prý hovor okamžitě přerušil.

Bývalý Zemanův poradce, kterého inspekce vyslechla tento týden, to však popírá. „V žádném případě bych nezavěsil ve chvíli, kdy by se v telefonu ozvalo: zde policie, jak ten policista tvrdí. Naopak by mě zajímalo, co po mně chtějí. Navíc, já ani žádného Ukrajince neznám,“ řekl Právu Šlouf, který je v případu veden jako poškozený.

Není však dosud jasné, proč policie výpisy Šloufových telefonních hovorů vůbec pořizovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám