Hlavní obsah

Mluvčí vlády stahuje podpis pod peticí o radaru, byla prý mystifikována

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Před Pražským hradem, kde zákonodárci rozhodují o tom, kdo se stane prezidentem, lovila v pátek dopoledne iniciativa Ne základnám podpisy pod petici za uspořádání referenda o umístění radarové základny USA v Česku. Do podpisového archu přispěly například kandidátka na prezidentku Jana Bobošíková, nezávislá senátorka Jana Juřenčáková a trochu nečekaně i mluvčí vlády Jana Bartošová. Ta nyní svůj podpis stahuje a tvrdí, že byla mystifikována.

Foto: Milan Malíček, Právo

Mluvčí vlády Jana Bartošová podepisuje petici za uspořádání referenda o radaru.

Článek

"Podepsala jsem petici pro radar, na to jsem se i organizátorů ptala. Došlo tedy k mé mystifikaci a já to tímto dementuji. Organizátory jsem důrazně požádala o vyškrtnutí mého jména ze seznamu," sdělila Novinkám Bartošová.

Česká vláda nemá jednotný názor na konání referenda o radaru. Zatímco nejsilnější vládní strana ODS je proti tomu, aby o základně rozhodovali občané, zelení se staví pro uspořádání referenda.

:. Iniciativa NE Základnám využila den volby prezidenta k získání podpisů na Hraděfoto: Novinky/Jiří Ovčáček

Podpisové archy iniciativy Ne základnám se od rána zaplnily několika desítkami hlasů. Hnutí kromě veřejného hlasování o referendu podporuje i veřejnou volbu hlavy státu. "Občané mají právo znát, jak jejich poslanec či senátor hlasoval, aby podle toho posoudili, zda plní svůj volební program a zda si tedy zaslouží i napříště jejich hlas," argumentovali v propagačních materiálech.

Před Hradem byla dobrá nálada

Před branou Pražského hradu se sešly zhruba dvě desítky lidí. Někteří přišli podpořit kandidáta zelených Jana Švejnara, jiní jeho konkurenta Václava Klause. Před Hradem přesto vládla pohodová atmosféra.

"Václave, končíme" a "Nežli rudej Klaus - raději Mickey Maus!" drželi v rukou příznivci Švejnara. Jen o tři metry dál pak Klausův příznivec podporoval znovuzvolení dosavadního prezidenta. Na Hradčanské náměstí si přinesl transparenty s nápisy "Václav Klaus for president" a "Mr. Schweinar, you won´t be my president". Příznivec současného prezidenta si pro dnešní den vzal v práci volno a místo práce přišel vyjádřit Klausovi podporu.

Souhlasí s ním i sběratelka podpisu pod petici za referendum o radaru. "Je lepší, co známe, než to, co neznáme," vysvětlila žena.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

K branám Hradu také dnes dorazilo několik desítek turistů. Do Hradu ovšem nesměli. Na rozdíl od minulého týdne na náměstí ale nepřišly žádné davy návštěvníků, buď byli lépe informováni nebo je odradilo chladné počasí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám