Hlavní obsah

Premiér se omluvil za rychlou jízdu bez majáku

Novinky, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Premiér Topolánek se v pondělí omluvil za to, že jeho auto při nedělní cestě z Prahy do Brna nebylo dostatečně označeno při rychlé jízdě. Maják používalo jen chvílemi. Vůz jel přitom rychlostí kolem 150 kilometrů v hodině.

Článek

„Přesto se chci omluvit za to, že jsme takto rychle jeli, nicméně ta cesta byla bezpečná, ta cesta byla prázdná. A podle informací, protože já to nevím, jsme v některých situacích použili i maják. Tak já se spíše omlouvám, že jsme nepoužili maják po celou cestu,“ řekl Topolánek na tiskové konferenci po jednání vlády.

Zároveň se ohradil proti tvzením, že by porušil zákon. „Jinak podle mne bylo všechno v pořádku,“ dodal s tím, že nepoužil zcela „legálně vrtulník“, jak by mohl, neboť mu to připadalo zbytečné.

Policie v pondělí oznámila, že policisté zajišťující nedělní transport premiéra Mirka Topolánka z Prahy do Brna v žádném směru neporušili zákon ani služební předpisy.

„Ředitel útvaru pro ochranu ústavních činitelů ochranné služby Lubomír Kvíčala se seznámil o okolnostmi nedělní cesty a zjistil, že cesta byla řádně ohlášena,“ řekl mluvčí policejního prezidia David Kubalák.

Cesta byla policistům ohlášena na operační středisko útvaru po třinácté hodině. „Současně bylo nahlášeno, že v případě potřeby bude použito výstražné světlo modré barvy,“ doplnil Kubalák.

Zákon řidič neporušil

Podle vyjádření policie policisté zajišťující přepravu premiéra neporušili zákon ani služební předpisy. „Využili oprávnění, které jim zákon o provozu na pozemních komunikacích umožňuje. Přeprava chráněné osoby je pro policisty vždy závažný služební úkon bez ohledu na účel cesty,“ uzavřel Kubalák.

Premiér Mirek Topolánek a jeho poradce Marek Dalík (vpravo) sledují čtvrtý zápas utkání prvního kola Světové skupiny II tenisového Fed Cupu v Brně.foto: ČTK/Igor Zehl

Premiér Topolánek se v neděli do třinácti hodin účastnil televizní partie, poté vyrazil do Brna na tenisové utkání Česko - Slovensko. Mluvčí vlády potvrdila, že cestu dlouhou 200 kilometrů urazilo Topolánkovo vozidlo za hodinu a dvacet minut. Muselo proto jet rychlostí kolem 150 kilometrů v hodině. To je o 20 kilometrů více, než je povoleno.

Premiér a další ústavní činitelé mohou podle zákona nejvyšší povolenou rychlost překoročit, musí mít však zapnutý majáček či houkačku. Podle Bartošové premiérovo auto majáček zapnutý nemělo, dálnice prý byla relativně prázdná a jízda byla bezpečná.

Topolánkovu jízdu kritizoval Liška

"Myslím si, že by takováto rychlost byla možná ospravedlnitelná v případě, že by se jednalo o naprosto zásadní jednání či schůzku, na které by závisel život této země. Mám ale pocit, že se jednalo o tenis, takže já si myslím, že to by důvodem skutečně být nemělo," zhodnotil premiérovo chvátání ministr školství Ondřej Liška v Pressklubu na Frekvenci 1.

Podle něj udělal Topolánek dobře, že se za rychlou jízdu omluvil. "Myslím si, že to, že se za to omluvil, tak trošku z toho ten stín smazává, ale přece jenom to zneužívání pravomocí veřejného činitele nebo zneužívání postavení veřejnost u politiků oprávněně vnímá jako špatné, " řekl na Frekvenci 1.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám