Hlavní obsah

Plzeňská politička chtěla ovlivnit výběrové řízení esemeskou

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Náměstkyně plzeňského primátora Marcela Krejsová (ODS) se pokusila ovlivnit výběrové řízení na společnost, která bude tento rok organizovat populární letní festival Na ulici a získá tak přístup k městským penězům - letos půjde o milión korun.

Článek

Některým členům nezávislé kulturní komise, která 9. ledna rozhodovala, jaký projekt doporučí radě, poslala předem SMS, v níž žádala o podporu pro firmu Dominik Centrum, ve hře je přitom ještě agentura Media Production Music.

Občanští demokraté na tom nic špatného nevidí, radniční opozice mluví o nepřípustném lobování.

SMS lobbing

„Od paní Krejsové jsem dostal SMS s přibližně tímto obsahem: Vážení kolegové, prosím o podporu žádosti Dominik Centra na festival Na ulici,“ potvrdil Právu předseda komise Jan Voves (ODS) a dodal: „Předpokládám, že se touto formou obrátila i další stranické kolegy.“

ODS má v patnáctičlenné komisi celkem sedm křesel. Členové dalších zastoupených stran oslovení Právem SMS nedostali.

Náměstkyně Krejsová má v Dominiku neplacenou funkci předsedkyně dozorčí rady. Na náš dotaz, zda je rozesílání podobných SMS normální, odpověděla: "Normální je, že bych tam přišla a na místě řekla svůj názor. Byla jsem ale zaneprázdněná jinou schůzkou.“

Podle svých slov se s oběma projekty seznámila. "Ten od Dominik Centra je podle mne lepší,“ doplnila. Podle Vovse je vše v pořádku: "Vyjádřila tím svůj názor, jako náměstkyně pro oblast kultury náměstkyně na to má plné právo.“

Opozice: Je to hloupé

Opozice to vidí jinak. „Je to docela hloupé, a to jsem ještě slušný,“ reagoval Miroslav Brabec (ČSSD). Miroslav Zábranský (Plzeňská aliance) to hodnotí jako ovlivňování kulturní komise a komunista František Hrubeš mluví o nepřípustném lobbingu. "Komise přitom hrají důležitou roli při rozdělování peněz, na které není příliš vidět,“ upozornil Hrubeš.

Lidé z dotčené komise se nicméně shodují na tom, že je SMS neovlivnila. „Já bych projekt Dominiku podpořil stejně,“ sdělil Martin Baxa (ODS). Další člen komise Ilja Šedo (Pravá volba pro Plzeň) poznamenal: "Vítězný návrh byl o několik tříd kvalitnější než konkurenční.“ Dominik, kterému už město svěřilo celou řadu jiných aktivit, nakonec vyhrál u komise v poměru 9:3, konečné slovo ale bude mít rada a zastupitelstvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám