Hlavní obsah

Vláda přišla o zámek v Kolodějích

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Novinky, jfk, gö

Soud v pátek zamítl žalobu Úřadu vlády na pozemkový úřad a restituenta Vítězslava Kumperu. Úřad před rokem vydal Kumperovi vládní zámek v Kolodějích a další majetky zabavené na základě Benešových dekretů. Kumperovi tak zámek zůstane, i když se vláda snaží jej vymoci zpět.

Článek

Předseda senátu Obvodního soudu pro Prahu 9 Jiří Malý označil napadnuté rozhodnutí pozemkového úřadu za správné. Podle něj zabavením majetku komunistický režim Kumperovi protiprávně persekuoval.

„Kumperovi se provinili pouze tím, že vlastnili majetek. Stát jim ho nedokázal vzít jinak, a proto přistoupil ke zneužití dekretů prezidenta republiky,“ uvedl ve zdůvodnění rozsudku Malý.

Vláda se odvolá

Vláda využívá zámek v Kolodějích ke svým výjezdním zasedáním. Verdikt je nepravomocný a lze proti němu podat odvolání.

„Úřad vlády využije a dokonce je povinnen využít všech zákonných opravných prostředků. Nicméně konečné pravomocné rozhodnutí soudů budeme samozřejmě respektovat,“ uvedla na dotaz Práva mluvčí vlády Jana Bartošová.

„Zákon a rozhodnutí soudu platí provšechny. I pro vládu,“ komentoval verdikt ministr vnitra Ivan Langer (ODS).

Také podle šéfa lidovců Jiřího Čunka jde o záležitost čistě právní a respektuje rozhodnutí soudu.

"Mohu říci, že by mne mrzelo, kdyby vláda o Koloděje přišla, ale pokud restituentovi soud přiřkl nárok, tak to musíme respektovat,“ prohlásila první místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová.

:. Restituent Vítězslav Kumpera bojuje o navrácení barokního zámku v Kolodějích. Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Kumepra chce mít v zámku rodinné muzeum

Kumpera uvítal rozhodnutí soudu, zejména jako satisfakci své rodiny. Jak s majetkem hodlá naložit, zatím neví. Přímo v kolodějském zámku by chtěl zřídit muzeum rodiny Kumperových. Podle něj bude třeba do zanedbaného majetku investovat mnoho peněz. „Odhaduji to tak na padesát tisíc dolarů měsíčně, jen do konzervace,“ řekl Kumpera.

Soudní spory o Koloděje se táhnou 17 let
O zámek požádal Vítězslav Kumpera (vnuk původního majitele) poprvé v roce 1991. Když neuspěl, obrátil se na soud. V roce 1997 případ putoval k Pozemkovému úřadu hlavního města Prahy. Ten začátkem roku 2007 rozhodl o navrácení zámku i s budovami dědici.
Vláda se ale Koloděje snaží vybojovat zpět, loni v březnu její právníci dosáhli "zmrazení" vydaného majetku. Kumpera ale přesvědčil úřady, že vyvlastnění podle Benešových dekretů bylo protiprávní.
Kumpera vede celkem čtyři majetkové spory, páteční verdikt je jeho druhý úspěch. Poprvé uspěl proti Úřadu vlády už loni ve sporu o jiné pozemky v Kolodějích.
Zdroj: ČTK

Historie zámku Koloděje

:: Panství s původním gotickým hrádkem ve vsi ve východním výběžku Prahy koupil v roce 1623 Karel, kníže z Lichtenštejna.

:: Zámek byl postaven v roce 1710, přestavby v romantickém duchu se dočkal o téměř sto let později.

:: V majetku rodu Lichtenštejnů zůstaly Koloděje až do roku 1919, kdy je zkonfiskoval československý stát. Zámek pak sloužil jako letní sídlo prezidenta T. G. Masaryka.

:: Posledním majitelem byl inženýr Antonín Kumpera, ředitel Waltrovky za první republiky. Zámek koupil před válkou.

:: V roce 1948 nemovitost podle takzvaných Benešových dekretů zabavil stát. V 50. letech minulého století bylo ve sklepení zámku vězení komunistické StB.

:: Od roku 1955 začala Koloděje využívat vláda ke slavnostním účelům či k důležitým jednáním.

:: V polistopadové éře se zámek zapsal do historie jako místo, kde se například domlouval rozpad československé federace či kuponová privatizace. Veřejnosti se otevírá výjimečně.

Zdroj: ČTK 

Reklama

Výběr článků

Načítám