Hlavní obsah

Armáda bude testovat lidi z okolí radaru v Brdech

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud bude schválena výstavba amerického radaru v Brdech, začne armáda kontrolovat zdraví lidí, kteří budou žít v jeho nejbližším okolí. Plánuje dlouhodobě testovat stovky dobrovolníků z řad místních obyvatel. Studii vlivu radaru na lidské zdraví připravuje Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové.

Foto: Milan Malíček, Právo

Armáda chce v obcích, které budou v blízkosti radaru, testovat stovky dobrovolníků.

Článek

„Návrh studie předpokládá tří- až pětileté testování 200 až 300 dobrovolníků z okolí radaru rozdělených do několika skupin. Dobrovolníci by byli testováni po stránce fyziologické i psychologické,“ řekl Právu mluvčí resortu obrany Andrej Čírtek.

„První etapou by bylo hodnocení zdravotního stavu před uvedením radaru do provozu. Součástí studie by byl i hygienický dozor nad provozem stanice,“ doplnil mluvčí. Podle Čírtka není studie pro určení vlivu radaru na lidské zdraví potřebná. „Na to stačila měření výkonu radaru na Kwajaleinu. Uvažuje se o ní z důvodu maximálních garancí pro občany, že toto zařízení protiraketové obrany nemá na jejich zdraví vliv,“ uvedl.

Starostu Trokavce plán vytočil

Odpůrci radaru starostovi Trokavce Janu Neoralovi se záměr armádních expertů nelíbí. „Pěkně mne to vytočilo. Výstavba radaru není schválena a oni už uvažují o dlouhodobé zdravotní studii,“ řekl Právu Neoral.

„Na jednu stranu tvrdí, že nová studie není potřeba, a zároveň ji plánují. To považuji za mrhání finančními prostředky státu. Druhou možností ale je, že plánováním testování lidí přiznávají své obavy, že by radar nemusel být tak bezpečný, jak tvrdí,“ dodal. Starosta Trokavce by se takového testování odmítl zúčastnit. Jde přitom v pořadí již o třetí studii za posledního půl roku.

V srpnu zveřejnila armáda první dokument, který tvrdil, že radar je zdraví bezpečný. Tuto studii ale zkritizovali vědci z Ústavu radioelektrotechniky v Brně. V polovině prosince loňského roku pak ministerstvo obrany zveřejnilo výsledky měření elektromagnetického záření amerického radaru na Marshallových ostrovech. Odtud má být zařízení přemístěno do Česka. Měření provedl expertní tým pod vedení hlavního hygienika ČR Michaela Víta. Ministerstvo v dokumentu tvrdí, že radar za dobu svého fungování od roku 1999 nepoškodil zdraví obyvatelstva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám