Hlavní obsah

Topolánek jezdil po ČR a otvíral hraniční přechody

Právo, Novinky, pok, sil, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Premiér Mirek Topolánek ve čtvrtek a v pátek objížděl Českou republiku. Symbolicky s představiteli sousedních zemí otevřel hranice. ČR o půlnoci ze čtvrtka na pátek vstoupila do Schengenského prostoru. Hranici se Slovenskem otvíral na přechodu Hodonín - Holíč se slovenským premiérem Robertem Ficem.

Článek

Oba se shodli na tom, že hranice mezi oběma státy, která funguje od roku 1994, byla uměle vytvořená, nechtěná, zbytečná a mnozí občané obou zemí ji vnitřně nikdy nepřijali.

Fico v této souvislosti zdůraznil, že rozdělení Československa, po kterém v 1994 vznikla společně střežená hranice, oba národy ještě více sblížilo. On sám prý při cestě na Moravu nebo do Čech neměl nikdy pocit, že cestuje do ciziny a je přesvědčen, že obyvatelé České republiky jsou na tom stejně, když jedou na Slovensko.

Česko-bavorská hranice

V pátek odpoledne pak premiér otvíral hraniční přechod s Německem ve Strážném na Prachaticku. Spolu s předsedou bavorské vlády Güntherem Becksteinem a jihočeským hejtmanem Janem Zahradníkem přiletěl vládní vrtulníkem a následně stiskem tlačítka zvedl závoru, která dosud průjezd hranic mezi oběma zeměmi omezovala.

Podle českého premiéra tak padly nejen závory, ale i bariéry v hlavách lidí, které obě země dělily. „Je to už podruhé. Poprvé se musely lámat předsudky před naším vstupem do Evropské unie. Dnešním dnem dosahujeme rovnoprávnosti,“ řekl Topolánek.

Trojice na Trojzemí

Už ve čtvrtek boural Topolánek hranici na čeko-polsko-německém pomezí v tzv Trojzemí u Hrádku nad Nisou na Liberecku. Kromě něj byli přítomni i polský premiér Donald Tusk a německá kancléřka Angela Merkelová.

„Když se podíváme po pohraničí, vidíme, jak otevření bylo očekávané,“ konstatovala ve svém projevu německá kancléřka, podle které je tento krok přínosem především pro děti. „Ty to budou brát jako samozřejmost, zatímco ty starší generace o tom jen snily,“ zmínila Merkelová. Paradoxem ale bylo, že stovky lidí přihlížely slavnosti přes pletivo vysokého plotu, který tu stále ještě připomínal hraniční prostor.

Reklama

Související články

Z českých hranic zmizely kontroly

V noci ze čtvrtka na pátek opustili čeští policisté hraniční přechody. O půlnoci vstoupila Česká republika do schengenského prostoru. Čechům se tak splnilo...

Výběr článků

Načítám