Hlavní obsah

Na slovensko - rakouských hranicích padla první závora

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Několik minut po jedenácté hodině dopoledne padla před rozšířením schengenského prostoru na slovensko - rakouském hraničním přechodu Petržalka - Berg první symbolická závora. Osobně jí přeřezali slovenský premiér Robert Fico a rakouský kancléř Alfred Gusenbauer.

Článek

"Pro vstup do Schengenu bylo potřeba vykonat množství práce. Proto bylo symbolické, že přeřezání závory šlo těžce," komentoval určité technické potíže Fico. I když byla dřevěná závora předem naříznuta a držela jen na spodní části, oběma politikům trvalo nečekaně dlouho, než povolila.

Napjatou chvíli nevydržel slovenský prezident Ivan Gašparovič a přišel oběma politikům na pomoc. Závora nakonec povolila a Slovensko symbolicky za zvuků Ódy na radost vstoupilo do schengenského prostoru.

Hraniční kontroly na hranicích Slovenska s Rakouskem, Českou republikou, Polskem a Maďarskem však oficiálně skončí až o půlnoci. Premiér Fico to označil za historicky ojedinělou událost.

"Mám z toho skvělý pocit. Pamatuji si, že touto hranicí jsem projížděl poprvé v roce 1987 na Škodovce 120. Jel jsem do Vídně na mezinárodní konferenci, která trvala sedm dní. Já jsem se vždy večer musel vrátit domů, protože ústav, v němž jsem tehdy pracoval neměl peníze na ubytování ve Vídni," zavzpomínal.

Slovensko - rakouský hraniční přechod Petržalka - Berg. Foto: PRÁVO/Ivan Vilček

Za fascinující označil Fico pocit, že od půlnoci bude možné projet bez kontroly přes 4000 kilometrů z estonského Tallinu přes osm dalších evropských zemí až do portugalského Lisabonu. "Rozšíření schengenského prostoru jasně dokazuje, že Evropská unie je projektem pro lidi," dodal.

Přijel i starosta Schengenu

Kancléř Gusenbauer zdůraznil, že Schengen neznamená zvýšenou kriminalitu, ale znamená velký prostor svobody, míru, bezpečnosti a stability. "Za dvacet nebo třicet let si lidé budou klást otázku, kde vlastně ta hranice byla," uvedl. Na slavnosti byl přítomen také starosta lucemburské obce Schengen Roger Weber.

"Jsem velmi rád, že mohu být mezi vámi v této slavnostní chvíli. Pokud jste si mysleli, že Schengen je město, musím vás zklamat. Schengen je malá vesnice s 535 obyvateli. V roce 1985 byla v naši obci podepsána schengenská dohoda," uvedl.

Slzy dojetí neudrželi manželé Gerhard a Marta Schödingerovi. "Na přísně strážené československo - rakouské hranici jsme oba sloužili několik let. Já na československé straně a on na rakouské. "Poprvé jsme se osobně setkali prvního ledna 1990. Po čase jsme se vzali a máme šťastné manželství," uvedla Schödingerová.

Reklama

Související témata:

Související články

Z českých hranic zmizely kontroly

V noci ze čtvrtka na pátek opustili čeští policisté hraniční přechody. O půlnoci vstoupila Česká republika do schengenského prostoru. Čechům se tak splnilo...

Výběr článků

Načítám