Hlavní obsah

Někteří senioři zaplatí za léky až 600 korun měsíčně

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od ledna příštího roku budeme za každou položku na receptu platit poplatek 30 korun a k tomu ještě doplatky za léky. Pro některé důchodce to může být pohroma, protože berou i dvacet léků denně.

Článek

Protože na receptu mohou být jen dva druhy léků, znamená to, že 20 druhů léků by lékař předepsal na 10 receptů. Za každý recept by pacient hradil 60 korun (jde o dvě položky na receptu a za každou 30 korun, tedy dohromady 60 korun). Měsíčně by tak mohl zaplatit na poplatcích za léky 600 korun. A k tomu samozřejmě ještě doplatky za léky.

„Průměrný český senior užívá devět léků denně, ale nejsou ojedinělé případy, kdy jich užívá patnáct i dvacet,“ řekl Právu Tomáš Cikrt, mluvčí ministerstva zdravotnictví, který je původní profesí lékárník. Hodně léků berou hlavně kardiaci, diabetici, alergici, lidé po transplantacích orgánů atd.

Berte méně léků, doporučuje ministerstvo 

Cikrt vysvětlil, že pacient by se měl lékaře ptát, zda skutečně je třeba, aby všechny bral a zda není možné léky zredukovat. „Nejen z finančního hlediska, ale hlavně ze zdravotního,“ soudí Cikrt.

Už u dvou léků podávaných najednou může dojít k tzv. interakcím, tedy situacím, kdy se navzájem chemicky ovlivňují. „U tří léků najednou je téměř jisté, že k nějaké interakci dojde. A platí, že čím více léků, tím více interakcí,“ říká Cikrt.

Vezměme si například obyčejný acylpyrin. To je lék, který ovlivňuje enzym odpovědný za ochranu žaludeční sliznice. Pokud neoznámíme svému lékaři, že ho bereme a on nám předepíše další léky, můžeme mít problémy. Známá je tzv. léková bolest žaludku. Prostě z léků je nám špatně. Kolik na poplatcích zaplatí: lidé s nemocemi srdce a cév užívají v průměru 4 druhy léků denněpoplatek za ně bude 120 Kč diabetici berou od 2 do 8 druhů léků denněpoplatek za léky 60 až 240 Kč průměrný důchodce užívá 9 léků denněpoplatek 270 Kč. K poplatkům pak zaplatí ještě doplatky za léky, vše do limitu 5000 Kč za rok. Nad tuto částku mu jeho zdravotní pojišťovna peníze vrátí.

Bludná spirála

Nemocný se někdy dostává do bludné spirály. Od určité chvíle začne užívat další a další léky, aby přikryly nežádoucí účinky původní sady léků.

„Senioři jsou zvlášť ohroženou skupinou z hlediska užívání léků. Jejich metabolismus, tedy látková přeměna, je jiný než u mladších osob, a to opět může měnit předpokládané účinky léků,“ říká Cikrt.

Ptát se lékaře i lékárníka

Mluvčí doporučuje poradit se s lékařem nebo s lékárníkem o tom, zda je nutné užívat celou škálu léků. „Pacient by si měl vybrat jednoho koordinátora péče a s ním konzultovat svůj zdravotní stav včetně léků, které bere," uvedl Cikrt. Je také dobré sepsat si všechny léky, které bereme, a ukázat je lékárníkovi, zda se vzájemně neovlivňují. Na seznamu by měly být jak léky na recept, tak přípravky, které si sami kupujeme, včetně vitamínů.

Placení za léky

:: na jeden recept může lékař předepsat maximálně dva druhy léků za poplatek, tedy 2x 30, tj. 60 korun;:: počet balení léků u každé položky je omezen na tři kusy;:

: nebude-li mít lékárník jeden ze dvou předepsaných léků, pacient dostane výpis z receptu. Na něm bude uvedeno, zda má či nemá být vybrán poplatek v jiné lékárně.

:: Při chronické nemoci, kdy se často musejí předepisovat obvyklé léky, lékař může vydat tzv. opakovaný recept. Na receptu uvede údaje o počtu opakovaných výdejů. Každý výdej takového léku musí být pak na receptu vyznačen razítkem lékárny. Za výdej léku na opakovaný recept se platí poplatek 30 korun při každém jeho vyzvednutí v lékárně.

Kdy se poplatek 30 Kč neplatí:

:: při vydání léků předepsaných na recept, avšak nehrazených z veřejného zdravotního pojištění (například antikoncepce);:: když lékař na receptu vyznačí slova „hradí pacient“;

:: při vydávání léků, jejichž výdej není vázán na lékařský předpis.

Lékař i lékárník by si pak měli udělat na pacienta čas a hovořit s ním. Takový rozhovor může odhalit zbytečné užívání léků a přispět k jejich redukci. Na co se ptát lékaře: Na co přesně lék předepisuje? Nemůže se lék křížit s lékem, který již beru? Předepisujete mi nejlevnější alternativu léku? Proč ne? Co jiného mohu udělat kromě užívání léků?

Reklama

Výběr článků

Načítám