Hlavní obsah

Silnice v Česku namrzají, na některých je rozbředlý sníh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Cesty v ČR jsou jsou ve středu ráno sjízdné, je ale třeba věnovat jízdě větší pozornost na komunikacích druhé a třetí třídy. Silnice jsou většinou holé, v některých místech je rozbředlý sníh nebo námrazy.

Článek

Silnice na Vysočině pokrývá vrstva ujetého nebo rozbředlého sněhu. Dálnice D1 je holá a suchá. V noci teplota v kraji klesla až k devíti stupňům pod nulou, nyní se přibližuje k bodu mrazu. S rozbředlým sněhem se řidiči setkají na nejfrekventovanějších silnicích, které se solí. Na komunikacích nižších tříd dopravu komplikuje zledovatělá vrstva sněhu, objevují se i vyjeté koleje.

V Karlovarském kraji ustalo sněžení, ale teploty klesly v průměru až k šesti stupňům pod nulou. Na mnoha místech byly silnice ráno namrzlé. Někde komplikovala dopravu také hustá mlha. Silnice první třídy v regionu jsou nyní většinou holé a vlhké. Na cestách druhé a třetí třídy, hlavně ve vyšších polohách, leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření.

Silnice v Pardubickém kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Silnice jsou suché, holé a vymrzlé. Část vozovek pokrývá ujetá vrstva sněhu s posypem nebo zbytky po pluhování.

Před sněhovými jazyky a zledovatělými silnicemi, především na Šumavě, varují silničáři v Jihočeském kraji. Navátý sníh se může objevovat na cestách ve vyšších polohách Českokrumlovska. Na nesolených silnicích Prachaticka jsou cesty místy zledovatělé, leží na nich až pět centimetrů ujetého sněhu s posypem.

Sněhové jazyky v Orlických horách 

V horských oblastech Královéhradeckého kraje zůstává na silnicích II. a III. tříd několikacentimetrová vrstva ujetého sněhu, všechny silnice v kraji jsou však se zvýšenou opatrností sjízdné. V nejvyšších polohách Orlických hor se místy tvoří sněhové jazyky.

Ve středních Čechách by měli být řidiči ostražití zejména na Příbramsku, kde na silnicích nižších tříd leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem. K opatrnosti silničáři nabádají i motoristy, kteří se vydají na strakonickou silnici R4. Kvůli nízkým teplotám může vozovka přimrzat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám