Hlavní obsah

Nečas hájil Topolánkovo přistání v Innsbrucku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přestože se na tiskovou konferenci po středečním jednání vlády premiér Mirek Topolánek (ODS) nedostavil, otázky novinářů směřovaly skoro všechny na mezipřistání vládního letounu v rakouském Innsbrucku, kterého měl předseda vlády využít k lyžování. Přesto se dočkal obhajoby, a to od ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase (ODS).

Článek

Ministři podle něj o Topolánkově mezipřistání, které vyvolalo kritiku médií i opozice, nejednali. "Vláda má na starosti důležitější záležitosti," uvedl Nečas s tím, že to považuje za osobní věc premiéra.

Topolánek oproti zvyklostem na tiskovou konferenci nepřišel. Podle mluvčí vlády Jany Bartošové nevěděl, že se zasedání tak protáhne, a měl už naplánované důležité jednání.

Nečas je přesvědčen o tom, že Topolánek nezneužil své pravomoci, když si při nedávné cestě z oficiální návštěvy Bulharska udělal zastávku v Innsbrucku.

"Jako dlouholetý stínový ministr obrany vím, že armádní letka a její piloti musí nalétat určitý počet hodin a musí absolvovat určitý počet startů a přistání podle určitých norem. Z toho pohledu je jedno, a teď se nechci pana premiéra dotknout, zda létají prázdní, s pytlem písku nebo s panem premiérem," řekl Nečas.

Nečas: Zeptejte se Zaorálka

Nečas současně poukázal na sociálního demokrata Lubomíra Zaorálka (ČSSD), který se podle něj ve funkci předsedy Sněmovny nechal pravidelně vozit vrtulníkem ministerstva vnitra. "Zeptejte se pan Zaorálka, jestli nependloval několikrát týdně armádním vrtulníkem mezi svým bydlištěm v Ostravě a Prahou," uvedl.

Zaorálek nařčení odmítl. Tvrdí, že státní vrtulník používal jen k pracovním cestám. Podle něj je "nehorázné", že Nečas nyní používá tento argument. "Nikdy jsem nepoužil tohoto prostředku k soukromému účelu, pokaždé jsem měl povinnosti a jednání, na které jsem se musel dostavit. Nikdy to nebyla dovolená. Jsem schopen prokázat u každé cesty, že měla svůj pracovní účel," řekl Zaorálek.

Očití svědci

Úřad vlády vysvětluje mezipřistání Topolánkova letadla v Rakousku schůzkou předsedy vlády s českým velvyslancem Janem Koukalem. Serveru Týden.cz ale očitý svědek uvedl, že Topolánka viděl na rakouské sjezdovce. 

"Dne 10.11.2007 v sobotu v odpoledních hodinách jsme pana Topolánka potkali v obci Längenfeld v téže údolí jako je Sölden, tedy v Ötztalu," napsal ve středu Novinkám další údajný svědek Topolánkova výletu, podnikatel Pavel Růžička.

"Šel navštívit vyhlášené termální koupaliště Aquadome, ve kterém jsme tou dobou byli také (s dalšími Čechy co znám z Innsbrucku). V tuto sobotu podmínky pro lyžování nebyly v Innsbrucku příliš dobré, proto jsme i my volili tuto variantu odpočinku před lyžováním," dodal.

Reklama

Související články

Topolánek v Innsbrucku lyžoval, tvrdí svědek

Premiér Mirek Topolánek (ODS) v rakouském Innsbrucku podle očitého svědka skutečně lyžoval. To by nebylo nic zvláštního, nebýt však toho, že se tak stalo...

Výběr článků

Načítám