Hlavní obsah

Baťa chce odškodnění za znárodněný majetek

Právo, Novinky, znk,Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Finanční odškodnění za majetek, který po válce propadl státu a byl znárodněn, bude požadovat česko-kanadský podnikatel Tomáš Baťa. Může tak učinit na základě rozhodnutí soudu, který očištil jméno jeho strýce, zlínského podnikatele Jana Antonína Bati. Uvedl to v rozhovoru pro Rádio Česko.

Článek

"My máme zájem o to, aby nám byla vyplacena náhrada, jak podle Benešových dekretů byla slíbena hodnota podniků, nejenom nám, ale všem ostatním," řekl Tomáš Baťa.

Na otázku, jakou výši finančního odškodnění bude požadovat, uvedl, že zatím neví. "Nehledejte kuřata, dokud se nevylíhla," sdělil. Hodnota majetku, který byl rodině Baťových po válce zabaven, se odhaduje na desítky miliard korun.

Ve Zlíně Baťovy nároky na odškodnění přijali klidně

Hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš (ODS) se neobává, že by v souvislosti s prohlášením Tomáše Bati o požadavku na odškodnění za majetek zabavený jeho rodině po druhé světové válce, mohl kraj přijít například o své sídlo. Krajský úřad totiž sídlí v někdejším srdci Baťova obuvnického impéria, známé jako Baťův mrakodrap ve Zlíně.

"Nemyslím, že by šlo o faktické navracení majetku, ale že bude snaha o eventuální náhrady. A pokud pan Tomáš Baťa říká, že rodina bude požadovat odškodnění, pak asi své nároky bude směřovat na stát, nikoli na kraj nebo na město Zlín," řekl Lukáš.

Podobný názor sdílí i primátorka Zlína Irena Ondrová (ODS). "Pro město z toho zatím nic nevyplývá, ani v tuto chvíli nevím o tom, že bychom nějakým majetkem rodiny disponovali. A odškodnění by bylo stejně věcí státu," míní Ondrová.

"To, že Tomáš Baťa usiloval o očištění jména rodiny už několik let, to se tady ve Zlíně dobře vědělo, stejně jako i to, že prvoplánově vůbec nešlo o majetek. Je to i součást vyrovnání se v rámci rodiny, jejich větve kanadské a jihoamerické," míní Zdeněk Skaunic, ředitel zlínských filmových ateliérů, které kromě další více než stovky podniků a společností patřily do majetku Baťovy rodiny.

"Nestrachuji se, že nás někdo přijde vystěhovat. S nároky rodiny se bude muset vyrovnat stát." dodal Skaunic.

Česká justice J. A. Baťu očistila

Jan Antonín Baťa byl v roce 1947 v nepřítomnosti odsouzen na 15 let vězení za to, že se veřejně nehlásil k odboji proti nacistům. Rozsudek v červnu zrušil pražský Městský soud, rozhodnutí potvrdili i žalobci.

Byl nevlastním bratrem zakladatele obuvnického impéria Tomáše Bati. Po jeho smrti v roce 1932, zaujal v podniku jeho místo. V roce 1941 odjel do Brazílie, kde v roce 1965 zemřel. Nyní tam žije osm desítek členů jeho rodiny.

Reklama

Související články

Žalobci po 60 letech očistili J. A. Baťu

Žalobci po šedesáti letech očistili jméno zlínského podnikatele Jana Antonína Bati, který byl v roce 1947 v nepřítomnosti odsouzen na 15 let za to,...

Výběr článků

Načítám