Hlavní obsah

ČSSD se obula do Topolánka, má zaplatit let speciálem do Alp

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ČSSD v úterý kritizovala premiéra Mirka Topolánka (ODS) za to, že předminulý víkend při zpáteční cestě do Prahy z oficiální návštěvy bulharské Sofie přistál vládním speciálem v rakouském Innsbrucku. Mluvčí vlády Jana Bartošová uvedla, že se premiér setkal s českým velvyslancem v Rakousku. Spekuluje se ale, že si zaletěl do Alp zalyžovat.

Článek

S informací o Topolánkově mezipřistání přišel časopis Týden. Premiér pak přiznal, že v Innsbrucku opravdu přistál. Prý se tam však nenechal vysadit, aby si užil zimních radovánek na sjezdovce, jak se spekuluje, ale kvůli jednání s českým velvyslancem Janem Koukalem.

Sociální demokraté vyzvali premiéra, aby se omluvil veřejnosti a zaplatil dodatečné náklady.

"V době, kdy se vláda chystá takzvanou vládní reformou omezit životní úroveň miliónům občanů, je takové zneužití prostředků daňových poplatníků důkazem o sílící aroganci představitelů vlády a především ODS," uvedli socialisté v tiskové zprávě.

Strana prý bude požadovat vyšetření celé záležitosti prostřednictvím sněmovního kontrolního výboru.

"Premiéra Topolánka zároveň vyzýváme, aby se omluvil a náklady spojené s jeho soukromým letem za lyžováním s přítelem Dalíkem v plné výši uhradil," doplnila ČSSD s tím, že, pokud tak neučiní, vystavuje se podezření ze spáchání trestného činu porušení povinností při správě cizího majetku.

Mezipřistání mohlo přijít až na 150 tisíc

Podle neoficiálních informací se Topolánek v Alpách potkal také se svým přítelem a poradcem Markem Dalíkem. Že víkend na horách trávili společně, Dalík nepopřel.

Topolánkův neplánovaný výlet může podle odborníků přijít až na 150 tisíc korun. Kromě delší trasy letu se v ceně projevuje vyšší spotřeba paliva při startu a přistávání a také letištní poplatky.

Reklama

Výběr článků

Načítám