Hlavní obsah

Bursík vybral na školství Zlatušku, ten nabídku nedostal

Právo, Novinky, map, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda zelených Martin Bursík podle důvěryhodných informací Práva už rozhodl, že novým ministrem školství bude senátor a bývalý rektor Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška. Údajně by mohl do úřadu nastoupit již ve čtvrtek. Zlatuška ale v úterý Novinkám řekl, že žádnou nabídku na ministerské křeslo nedostal. Bursík tyto informace označil za spekulace.

Článek

Že si Bursík vybral právě Zlatušku, Právu potvrdili i oslovení členové Strany zelených, kteří si však nepřáli být jmenováni. "Velmi mě překvapuje, jak rychle se k vám tato informace dostala," řekl jeden člen zastávající ve straně významné místo.

Samotný Bursík však takovéto informace označil za spekulace. Dále uvedl, že v úterý hovořil ze zhruba 15 kandidáty.

"Nyní je situace jednodušší," konstatoval Bursík. Kolik akademiků nabídku vést resort školství nepřijalo, nechtěl komentovat.

Podle jiného člena strany Bursík s premiérem Mirkem Topolánkem teď pouze vyčkávají, jak dopadne kongres ODS a pak jméno nového ministra oznámí.

Jednání zelených podle Bursíka nic zásadního nepřinese

Situaci by mu mohlo pouze zkomplikovat středeční jednání týmu zelených, jenž by mělo ministra navrhnout a který prosazuje poslankyni Olgu Zubovou (SZ) a v němž má hlavní slovo exministryně Dana Kuchtová (SZ).

"Středeční jednání užšího vedení strany nepřinese žádní definitivní rozhodnutí," uvedl Bursík. Jméno budoucího ministra hodlám představit nejdříve premiérovi, dodal. 

Zlatuška: O ničem nevím

Podle informací Práva chce Bursík jmenovat Zlatušku již ve čtvrtek, aby předešel nesouhlasu některých spolustraníků na zasedání republikové rady, které by se mělo konat v pátek.

Zlatuška ale zatím o ničem neví. "Nevím, kde se tato informace vzala. Nic mi nepřišlo. Moji odpověď byste znali poté, co bych ji dostal," uvedl.

"Nehodlám se chovat jako lidé, kteří se od novinářů dozvědí, že se o nich uvažuje jako o ministrovi, a pak o sobě začnou rozhlašovat, že byli kandidáty na ministra, kteří to odmítli, nebo kteří to přijali, ale nechtěli je," poznamenal.

Topolánkovi dochází trpělivost

Po říjnové rezignaci Dany Kuchtové začal rezort dočasně řídit lídr Strany zelených Martin Bursík, který je také vicepremiérem a ministrem životního prostředí. Výběr již ale trvá více než měsíc.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) minulý týden přiznal, že fakt, že koalice stále neobsadila posty v čele ministerstev pro místní rozvoj a školství, komplikuje práci jeho vlády. Problém by proto chtěl vyřešit nejpozději do 14 dnů.

Podle šéfa opoziční ČSSD Jiřího Paroubka není premiér Topolánek schopen řídit vládu, v koalici je napětí a ministerstva školství a místního rozvoje jsou v rozvratu. Tyto věci podle něj vedou k rozkladu celé vlády, proto sociální demokracie trvá na tom, aby Sněmovna hlasovala o nedůvěře Topolánkovu kabinetu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám