Hlavní obsah

Cesty namrzají, silničáři nabádají k opatrné jízdě

Právo, Novinky, ČTK, fia, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Zvýšené opatrnosti by měli dbát řidiči, kteří v sobotu vyjíždějí především na silnice nižších tříd ve vyšších polohách. Na mnoha komunikacích leží vrstva ujetého sněhu, který může být zledovatělý. Hustý provoz panuje na příjezdových komunikacích do Krkonoš.

Článek

Silnice druhých a třetích tříd na Vysočině jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Leží na nich zledovatělá vrstva ujetého sněhu. V nebezpečných místech je krytá posypem. Silnice první třídy jsou vymrzlé a většinou holé, místy na nich ale leží navátý sníh z polí. Rozdílný povrch má také dálnice D1 Vysočinou. Na Pelhřimovsku a Žďársku je podle dispečinku zimní služby cestářů suchý, na Jihlavsku mokrý.

Silnice ve Zlínském kraji jsou ve vyšších polohách sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Na řadě komunikací II. a III. tříd leží ujetá vrstva sněhu krytá chemickým posypem. Do Beskyd by se řidiči neměli vydávat bez zimní výbavy. Vyplývá to z informací ředitelství silnic.

Na silnicích v Beskydech leží zbytky kašovitého sněhu, v některých oblastech komunikace kryje asi deseticentimetrová vrstva zledovatělého sněhu. Podle silničářů by řidiči měli použít sněhové řetězy.

Olomouckém kraji jsou dnes všechny silnice sjízdné. Silničáři ale doporučují řidičům jízdu se zvýšenou opatrností. Motoristé by měli být obezřetní zejména na severu kraje. V horských oblastech Šumperska a Jesenicka na vozovkách místy leží sněhová kaše či ujetá vrstva sněhu. "Zvýšená opatrnost je určitě nutná," uvedl dispečer šumperských silničářů.

Na východě Čech zůstává na silnicích ve vyšších polohách vrstva ujetého sněhu, silničáři v těchto úsecích doporučují motoristům při jízdě zvýšenou opatrnost. V noci na sobotu připadl další sníh na Náchodsku, všechny silnice v Královéhradeckém a Pardubickém kraji jsou však s opatrností sjízdné. Na silnici I/11 v úseku Červená Voda - Suchý Vrch silničáři doporučují motoristům použít sněhové řetězy.

Lyžaři ucpali příjezdy do Krkonoš

Řidiči směřující z Prahy a středních Čech do Krkonoš ucpali příjezdové komunikace především do oblastí Vrchlabska a Špindlerovska. Kolona aut měřící zhruba 10 kilometrů se vytvořila mezi Jičínem a Novou Pakou. Důvodem je semafor v centru Nové Paky, kde probíhá stavba supermarketu zasahující do vozovky. Řada vozidel, z nichž většina velmi pravděpodobně směřuje do lyžařských středisek Krkonoš, se dopoledne pohybovala doslova krokem. Desetikilometrový úsek řidiči zdolávali za tři čtvrtě hodiny až hodinu.

Volnější provoz by mohl být kolem 11. hodiny. Podobnou situaci lze čekat v opačném směru mezi 16. a 18. hodinou, kdy na horách skončí provoz vleků. V podkrkonošských oblastech ráno padal mrznoucí déšť, vozovky jsou nebezpečně namrzlé.

západních Čechách během noci už prakticky nesněžilo, další přeháňky očekávají meteorologové až během dne. Přesto musejí být motoristé ve střehu, protože místy, zejména v Karlovarském kraji, hrozí námraza. V oblasti Přimdy může viditelnost komplikovat i mlha. Pozor si musejí dát řidiči mířící do výše položených oblastí Krušných hor a Šumavy. Na silnici první třídy v oblasti Železné Rudy v úseku Javorná - Gerlova Huť leží ujetá vrstva sněhu krytá inertním posypem a jízda vyžaduje zvýšenou opatrnost. Při cestě na Boží Dar musejí zase řidiči počítat s částečným omezením provozu nad Jáchymovem, kde pokračuje oprava silnice a doprava je svedena do jednoho jízdního pruhu.

Také při jízdě po jihočeských silnicích by měli být řidiči opatrní. Zejména ve vyšších polohách nebo na silnicích nižších tříd zůstává zledovatělá vrstva ujetého sněhu krytá  posypem. Na silnici I/39 mezi Volary a Želnavou doporučují silničáři řidičům sněhové řetězy. Zledovatělé úseky se objevují hlavně na Českokrumlovsku, Prachaticku, Jindřichohradecku a Táborsku. Hlavní tahy jsou většinou sjízdné bez omezení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám