Hlavní obsah

Sníh komplikuje dopravu na severu Moravy a Vysočině

Právo, Novinky, ČTK, ab, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vytrvalé sněžení doprovázené nárazovým větrem na mnoha místech Moravskoslezského kraje komplikuje dopravu. Nejhorší byla situace v noci a časně ráno, kdy se staly desítky dopravních nehod, hasiči vyprošťovali uvízlé kamióny, autobusy a osobní auta. Sníh komplikuje dopravu například i na Vysočině, kde sněží a tvoří se závěje.

Článek

"Nejhorší to bylo ve čtvrtek večer, v noci se situace postupně zlepšovala. Nyní jsou všechny udržované komunikace sjízdné, některé ale samozřejmě s opatrností, protože se na nich drží ujetý sníh nebo sněhová kaše," řekl Právu náměstek ředitele Správy silnic Moravskoslezského kraje Milan Novák.

Podle tiskového mluvčího moravskoslezských hasičů Petra Kůdely do jedné hodiny v noci ze čtvrtka na pátek hasiči vytáhli dvě desítky zapadlých kamiónů a zhruba stejný počet osobních aut z příkopů a závějí, jedno dokonce z potoka. "Některé dopravní nehody, u nichž zasahovali hasiči, skončili zraněním cestujících," uvedl. Hasiči podle něj vyprošťovali také dva autobusy v Ostravě.

Tisková mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková sdělila, že řidiči kamiónů nezvládali i menší stoupání. "Hraniční přivaděč byl zablokován, Žukovský kopec byl také v zajetí těžkých vozidel," řekla.

Na Vysočině sníh a závěje

Na Vysočině po ránu sněží, vítr na vozovkách místy vytváří sněhové jazyky a závěje. Všechny silnice jsou podle dispečinku zimní služby cestářů sjízdné se zvýšenou opatrností. Vozovky první třídy jsou mokré, někde na nich leží zbytky rozbředlého sněhu. Na ostatních je pod vrstvou nového sněhu ledovka, v nebezpečných místech krytá posypem. Povrch dálnice D1 je přes Českomoravskou vrchovinu mokrý. Vane nárazový vítr.

Vytrvalé sněžení komplikuje dopravu i ve Zlínském kraji. Podle dispečerů okresních středisek správy a údržby silnic jsou přesto momentálně všechny komunikace sjízdné. Řada z nich však jen se zvýšenou opatrností. Při cestě do horských úseků na Vsetínsku by šoféři neměli zapomínat na sněhové řetězy.

Řidiči v Olomouckém kraji musejí na řadě míst počítat se sněhovými jazyky na silnicích. Tvoří se zejména ve vyšších polohách na Olomoucku a Prostějovsku a zejména na Šumpersku a Jesenicku, řekli dispečeři Správy silnic Olomouckého kraje.

Ujetý sníh na cestách

Sníh zůstává na silnicích Pardubického kraje, především ve vyšších polohách. Místy se také tvoří sněhové jazyky. Státní silnice v regionu jsou většinou holé a mokré, místy se zbytky rozbředlého sněhu, zejména od středních poloh.

Na silnicích v Orlických horách na Rychnovsku se kvůli větru od rána tvoří sněhové jazyky a závěje. Na mostech hrozí náledí. V Krkonoších leží na silnicích ujetá vrstva sněhu. Dálnice z Prahy do Hradce Králové je suchá a bez problémů sjízdná, informovali na internetu hradečtí silničáři.

Řidiči by měli být opatrní i na jihočeských silnicích. Na cestách ve vyšších polohách kraje a na silnicích nižších tříd místy zůstává ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Na Českokrumlovsku varují silničáři před sněhovými jazyky a na Českobudějovicku před tvorbou námrazy.

Před tvorbou sněhových jazyků a sněhových závějí varují silničáři v Libereckém kraji. Tvořit se mohou na otevřených úsecích silnic ve vyšších polohách Jizerských hor a Krkonoš. Přestože nesněží, fouká silný vítr. Do hor by proto motoristé neměli vyjíždět bez zimní výbavy a sněhových řetězů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám