Hlavní obsah

Lidé demonstrovali proti sloučení hematologického ústavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Před ministerstvem zdravotnictví ve čtvrtek demonstrovaly asi tři stovky lidí svůj nesouhlas s plánovaným sloučení Ústavu hematologie a krevní transfúze (ÚHKT) se Všeobecnou fakultní nemocnicí (VFN). Lidé se obávají zániku ústavu a zhoršení péče. Ministr Tomáš Julínek (ODS) zúčastněným vzkázal, že nic takového nehrozí.

Článek

Ministr, který za nesouhlas se sloučením odvolal ředitele ústavu Pavla Klenera, chce činnost obou zařízení zefektivnit. Také Klener se účastnil čtvrtečního shromáždění a spolu s ním například také prezident České lékařské komory Milan Kubek nebo písničkář Jaroslav Hutka.

Shromáždění se zúčastnil i odvolaný ředitel Ústavu hematologie a krevní transfúze Pavel Klener. PRÁVO/Milan Malíček

Julínkův plán na slučování fakultních nemocnic s ústavy do větších univerzitních celků podporuje premiér Mirek Topolánek (ODS). Jeho koaliční partneři z řad zelených a lidovců ho však vyzvali, aby svolal koaliční schůzku. Postrádají podrobnější informace o Julínkových záměrech. "Nedostal jsem oficiální dopis, našel bych deset důležitějších důvodů, proč svolat koalici, ale rád se nakonec zúčastním," řekl k tomu Topolánek.

Kritiku si Julínek vysloužil od ČSSD a komunistů. Pacienti ho již dříve vyzvali, aby nedělal unáhlená rozhodnutí. Požadují odbornou analýzu, která by ukázala případný přínos sloučení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám