Hlavní obsah

Lyžařská sezóna začíná rekordně brzy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu se rozjedou vleky v horských střediscích už ve velkém. Zimní sezóna začne letos rekordně brzy, o týden dříve, než tomu bylo v roce 2005, který vlekaři zatím považovali z hlediska sněhových podmínek za nejvydařenější. Ceny se v průměru zvýšily o pět procent, řada středisek však stále ponechává ty loňské.

Článek

Krkonošská lyžařská střediska pokrývá půlmetrová vrstva sněhu. Kromě sjezdovek budou upraveny i běžecké stopy.

"Lanovky a vleky pojedou i během týdne. Celý areál spustíme další víkend. Loňskou sezónu to podmínky dovolily teprve 27. ledna," přiblížil změny oproti loňsku ředitel špindlerovského Skiareálu Jiří Beran.

Lyžaři dostanou od pátečního večera šanci také v Herlíkovicích u Vrchlabí, Šachtách ve Vysokém nad Jizerou, Kamenci v Jablonci nad Jizerou, Kozinci u Jilemnice a na jizerskohorském Ještědu. "Herlíkovice a Ještěd pojedou za 250 korun denně, ostatní areály za dvě stě a Kozinec za stovku," upřesnila Helena Čeřovská ze společnosti Snowhill. 

Sjezdovky na úbočí Černé hory lze o víkendu sjet k dolní stanici kabinové lanovky v celé skoro tříkilometrové délce.

Sezóna naplno začne v Jizerských horách, kde spolu s Ještědem spustí víkendový provoz areály Severák za 200 korun denně a Tanvaldský Špičák za 250 korun. "Nepřetržitě budeme jezdit od 23. listopadu," doplnil ředitel TJ Bižuterie Jablonec nad Nisou Pavel Bažant.

V Orlických horách se letos rozjedou vleky o zhruba 14 dní dříve, než je obvyklé. "Většinou spouštíme vleky až poslední týden v listopadu," upozornil František Prouza z areálu v Deštném a dodal, že již v pátek se rozjede sedačková lanovka. "Upravujeme pětikilometrový běžecký okruh přímo v Deštném, o víkendu bude protažena i stopa na hřebenech, celkem asi 22 kilometrů," dodal Prouza.

V pátek spustí vleky také ve Ski centru Říčky. "Máme u nás přes půl metru čerstvého sněhu a stále padá," řekl Právu Stanislav Havel, jednatel Ski klubu Ústí nad Orlicí, který Říčky spravuje.

Na Lipně o dva měsíce dříve

O dva měsíce dříve než v loňské sezóně se rozjedou lanovka a vlek v areálu Kobyla na šumavském Zadově, skiareál Lipno v sobotu otevře v rekordním termínu zahájení sezóny v třicetileté historii střediska. Areál bude fungovat zatím pouze o víkendech od 9 do 16 hodin. "Lyžovat se bude minimálně na třech sjezdovkách a na výukovém hřišti Foxpark," sdělil provozní ředitel Skiareálu Lipno Antonín Kolář.

Rekordně brzy se v sobotu roztočí vleky i na šumavském Špičáku. "Do cen se promítne pouze růst sazby daně z přidané hodnoty, která stoupne z pěti na devět procent," uvedl jednatel provozující firmy Josef Treml.

V centrálním Krušnohoří se rozjede o víkendu hned několik vleků. "Na Klínovci pojede vlek na Dámské sjezdovce, podle počasí se rozjedou také vleky na Neklidu a v Božím Daru," uvedla Alena Řehořová z božídarského infocentra s tím, že jízdné bude snížené. Jezdit se začne také v horském středisku Telnice na Ústecku, kam začne jezdit z centra Ústí rekreační linka č. 10 skibus.

Už o tomto víkendu si budou moci zalyžovat i návštěvníci Beskyd, zatím však jen v některých střediscích a na kratších sjezdovkách, např. na Lysé hoře nebo na Javorovém vrchu. Pokud bude příznivé počasí, chtějí spustit vleky i některé níže položené beskydské areály.

První vleky se o víkendu rozjedou už i v Jeseníkách, o víkendu by se mělo lyžovat například v Branné, na Ovčárně a Červenohorském sedle. "Podmínky jsou solidní už i pro běžkaře. Sněhová pokrývka dosahuje od 30 do 60 centimetrů," řekl Právu Jaroslav Sembdner z Horské služby Jeseníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám