Hlavní obsah

Řidiči po celé zemi se potýkají se sněhovou nadílkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První vydatnější sněžení, které v neděli na Martina zasáhlo Českou republiku, pokračovalo na některých místech země i přes noc a v pondělí ráno. Ranní teploty na řadě míst klesly pod nulu, řidiči tak musejí počítat s tím, že podmínky na silnicích důkladně prověří jejich automobilové dovednosti. Silničáři doporučují na většině komunikací jízdu se zvýšenou opatrností, do hor by lidé bez zimní výbavy neměli vyjíždět vůbec.

Článek

Čtyři kamióny havarovaly v pondělí ráno nedaleko Nového Jičína na silnici spojující Ostravu s Olomoucí v Moravskoslezském kraji. Kolize na několik hodin zablokovaly dopravu. Policisté automobily odkláněly přes Libhošť. Hasiči na místě likvidovali únik asi 100 litrů nafty.

Nejdříve se srazil kamión převážející mléčné výrobky a kamión s kovovýrobky. Zhruba deset metrů od nich narazil další nákladní vůz s návěsem sudového piva do nákladní soupravy s cisternami s moukou.

Na Vysočině, kudy prochází exponovaný úsek dálnice D1, jsou silnice podle dispečinku zimní služby cestářů sjízdné, ale se zvýšenou opatrností řidičů. Povrch dálnice D1 a dalších hlavních tahů je po chemickém ošetření mokrý. Především na silnicích třetích tříd leží namrzlá vrstva sněhu. V neděli na Vysočině napadalo přes 20 centimetrů sněhu, do kterého odpoledne začalo pršet. Sníh se přesto na zemi udržel, a jeho rozbředlá vrstva přes noc namrzla. Těžko schůdná je většina chodníků.

Libereckém kraji napadlo do rána dalších deset a místy až 20 centimetrů nového sněhu. Silnice v kraji jsou proto sjízdné jen se zvýšenou opatrností, i na hlavních tazích leží totiž zbytky rozbředlého sněhu. Do horských oblastí by neměli motoristé vyjíždět bez zimní výbavy, upozorňují silničáři v Libereckém kraji.

Podle silničářů bude zřejmě padlých stromů v průběhu dne s oteplením přibývat. Motoristé by proto měli stromy nakloněné nad komunikací pozorně sledovat.

V Liberci a okolí v pondělí ráno neprojely autobusy hromadné dopravy do několika míst zavátých sněhem. Vozy na některých linkách nabíraly zpoždění 15 až 30 minut. Informovala o tom mluvčí dopravního podniku Jana Eichlerová.

Kvůli spadlým stromům byla až do 06:00 neprůjezdná linka 13 do okrajové čtvrti Kateřinky. Linku 26 do podještědského Pilínkova zatarasil téměř na hodinu a půl uvízlý autobus. Na konečnou stanici do Radčic nevyjely autobusy na lince 28 až do 08:30.

Několik centimetrů sněhu připadlo v noci v Královéhradeckém kraji, na silnicích I. třídy zůstává po chemickém ošetření vrstva rozbředlého sněhu, ve vyšších polohách kraje leží na silnicích ujetá sněhová vrstva. Všechny silnice jsou se zvýšenou opatrností sjízdné, v některých oblastech ale jízdu řidičům ztěžují sněhové přeháňky. Například na hlavní silnici I/14 u Rudníku na Trutnovsku, kde ráno sněžilo, havaroval do příkopu kamión.

Silnice v Pardubickém kraji jsou sjízdné s vyšší opatrností. Ve vyšších polohách leží na vozovkách tři až pět centimetrů nového sněhu. Místy se mohou tvořit sněhové jazyky a závěje. Silničáři upozorňují zejména na silnici I/11 Jablonné na Orlicí - Červená Voda přes Suchý vrch a I/34 Červená voda - Králíky. Kamióny by měly mít sněhové řetězy. Se sněhovými závějemi a jazyky a zhoršenou viditelností mají řidiči počítat na silnici I/43 Horní Heřmanice až po hranici s Olomouckých krajem.

Na většině území Olomouckého kraje musejí motoristé počítat se sněžením i sněhem na silnici. Komunikace jsou zatím sjízdné se zvýšenou opatrností. Na Šumpersku a Jesenicku se v nejvyšších polohách a na větrných úsecích mohou tvořit sněhové jazyky, přes noc zde připadlo do pěti centimetrů sněhu. Napilno ráno mají kvůli sněžení silničáři na Přerovsku a Prostějovsku. S problémy musejí motoristé počítat zejména ve vyšších polohách na Konicku, silničáři tam již zaznamenali uvízlá vozidla.

Silnice na jižní Moravě jsou po nedělním vydatném sněžení se zvýšenou opatrností sjízdné. Většina hlavních tahů je po chemickém ošetření mokrá. S problémy se mohou řidiči setkat na výše položených místech Blanenska a Vyškovska, kde leží až pěticentimetrová vrstva uježděného sněhu. Od nedělního večera je uzavřena silnice Ořechov - Střelice na Brněnsku. Je zatarasena několika spadanými stromy, které by měly být dopoledne zlikvidovány.

Anketa

Máte už na svém voze zimní pneumatiky?
Ano
82 %
Ne, vyměním je později
10,1 %
Ne, měnit je nebudu
7,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9609 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Svatý Martin přijede s vichrem v zádech

Letošní listopadové počasí dá pravděpodobně za pravdu starému pořekadlu, že na Svatého Martina, tedy v neděli 11.listopadu přijde sníh. Jinak bude víkend velmi...

Česko zavalil sníh, provoz zdržují nehody

V neděli ráno se většina území Čech probudila do první sněhové nadílky. Sníh padal i v nížinách, kde je v první polovině listopadu velmi neobvyklý. Kvůli...

Výběr článků

Načítám