Hlavní obsah

Svatý Martin přijede s vichrem v zádech

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Letošní listopadové počasí dá pravděpodobně za pravdu starému pořekadlu, že na Svatého Martina, tedy v neděli 11.listopadu přijde sníh. Jinak bude víkend velmi větrný s denními teplotami v průměru kolem pěti stupňů. Podobně bude i začátkem příštího týdne. Vítr bude silně foukat z pátku na sobotu na severozápadě Čech a na Vysočině.

Článek

Již teď převládá na území ČR čerstvý vítr a zatažená obloha s deštěm. Na horách by mělo odpoledne sněžit a vítr bude v nárazech zesilovat až na sílu kolem 90 km/h, na horách by to mohlo být až 110 km/h, což je intenzita vichřice.

Vítr podle pátečního varování meteorologů postihne v noci z pátku na sobotu hlavně Krušné hory a Českomoravskou vrchovinu. V polohách nad 500 metrů se při sněžení mohou vytvářet sněhové jazyky.

Větrno bude celý víkend

"Celý víkend by měl být velmi větrný," uvedla Dagmar Honsová z Meteopressu. Odpolední teploty vystoupí až na sedm stupňů, večer už ale teploty klesnou. "Kolem 21. hodiny by měly být na nule," poznamenala meteoroložka.

V sobotu ráno budou teploty od jednoho až mínus tří stupňů, na horách pak mínus pět. V nížinách se objeví smíšené srážky, na horách bude sněžit. Odpoledne a na večer by mělo oblačnosti a srážek částečně ubývat.

"Vypadá to, že v horských oblastech spadne až 20 centimetrů sněhu, a to zejména v Krušných horách  a Krkonoších. Na Šumavě spadne kolem 15 centimetrů," uvedla Honsová. Někde se tak už o víkendu rozjedou první vleky, některá střediska připravují běžecké tratě. Teploty budou přes den nula až čtyři stupně, na horách mínus tři. Bude pokračovat čerstvý vítr s nárazy až 90 km/h.

Sníh v nížinách

Neděle bude zatažená až oblačná, mělo by sněžit na většině území Česka. "Vločky se ale v nížinách neudrží," podotkla meteoroložka. Až odpoledne budou v nížinách padat smíšené srážky. Ráno budou jeden až tři stupně, na horách až mínus sedm. Přes den teploty dosáhnou dvou až šesti stupňů, na horách kolem mínus dvou stupňů. I nadále bude panovat nárazovitý vítr.

Podobné počasí bude pokračovat i začátkem příštího týdne, jen vítr zeslábne. Až do středy budou sněhové přeháňky s teplotami jeden až pět stupňů. Ve čtvrtek a pátek by se mělo oteplit na sedm stupňů, víkend se ale znovu zchladí.

Silný vítr vane v ČR od půlky týdne, ve středu dosáhla vichřice na horách v nárazech síly přes 100 kilometrů v hodině. V nižších polohách měly nejsilnější poryvy o deset kilometrů nižší rychlost.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Česko se žene prudká vichřice

Českou republiku zasáhne ve středu silný vítr. Meteorologové vydali varování pro většinu území. Nejhůře zasaženy budou horské oblasti, kde vítr může dosáhnout...

Výběr článků

Načítám