Hlavní obsah

Kontroly na hranicích skončí 21. prosince, potvrdili ministři EU

Právo, Novinky, DPA, ČTK, znk, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Česko vstoupí 21. prosince do schengenského prostoru. Dohodli se na tom ve čtvrtek ministři vnitra členských zemí Evropské unie. Pro občany České republiky a dalších osmi zemí tím končí povinné kontroly na hraničních přechodech. Právu to potvrdil ministr vnitra Ivan Langer.

Článek

Rada ministrů se dohodla, že podmínky pro ukončení kontrol na vnitřních hranicích s devíti novými členskými zeměmi byly splněny. Langer dodal, že pohraniční policii čeká reorganizace a přechod na nové úkoly.

Kontroly na hranicích skončí ve třech pobaltských zemích, Maďarsku, Maltě, Polsku, Slovinsku, Slovensku a Česku. Výjimkou je Kypr.

Dohoda má zatím neformální charakter. K definitivnímu schválení bude třeba vyčkat na stanovisko Evropského parlamentu (EP), i když ten má v této věci pouze konzultační roli. EP o rozšíření bude jednat v polovině měsíce. Definitivní schválení na ministerské úrovni, které by ale mělo být už jen formalitou, zřejmě padne počátkem prosince.

Kontroly na letištích zůstanou

Česko bude po rozšíření "Schengenu" obklopeno výhradně státy, které se projektu také účastní, takže na pozemních hranicích kontroly nebude mít vůbec. Výjimkou budou mezinárodní letiště, tam budou kontroly pokračovat. Pro přílety ze zemí schengenského prostoru by však měly přestat koncem března.

Na dřívějším vstupu ČR a dalších nových členských zemí EU do schengenského prostoru se shodli ministři vnitra zemí EU v Praze již na konci října.

Původně plánovaný termín rozšíření schengenského prostoru o nováčky EU - říjen 2007 - se posunul kvůli zpoždění vytvoření druhé verze databáze schengenského informačního systému SIS-II, která má kromě miliónů údajů například o osobách se zakázaným vstupem, hledaných osobách či ukradených autech obsahovat též biometrická data, jako digitální podobizny či otisky prstů.

Schengenské dohody

- Schengenské dohody vytvářejí prostor bez vnitřních hranic, v němž mohou jeho obyvatelé cestovat bez hraničních kontrol. Dohody ale obsahují i tzv. ochrannou klauzuli, která umožňuje státům po konzultaci obnovit kontroly na omezenou dobu, pokud to vyžaduje veřejný zájem nebo veřejná bezpečnost.

- Kromě zrušení kontrol na vnitřních hranicích zahrnují schengenská opatření společné podmínky pro překračování vnějších hranic, na letištích a v přístavech, oddělené odbavování cestujících z/do členských a nečlenských zemí, přeshraniční sledování osob či zapojení do centrální databáze Schengenského informačního systému (SIS).

- Schengenské dohody nyní plně uplatňuje 23 zemí EU, Island a Norsko. Británie a Irsko se podílejí jen částečně, takže nadále provádějí kontroly na hranicích. Připojit se chce Švýcarsko. O vstupu do "schengenu" jedná také Lichtenštejnsko. Až projdou úspěšně sérií hodnocení, zapojí se též Bulharsko a Rumunsko.

Nakonec byl přijat portugalský návrh - balíček SISone4all, který umožní zapojení nových zemí EU bez nutnosti zprovoznění SIS II. Od 1. září 2007 je tedy devět nováčků zapojeno do SIS I.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám