Hlavní obsah

Silný vítr se v Česku utiší až v pondělí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Silný vítr bude v Česku vát i v pátek a o víkendu. Foukat začalo už ve středu, kdy  vichřice na horách v nárazech dosáhla rychlosti přes 100 kilometrů v hodině. Ve čtvrtek vítr zeslábl, ale v pátek podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu znovu nabere na síle.

Článek

Dosáhnout by opět mohl rychlostí až 90 kilometrů v hodině. Vítr by se měl utišit až v pondělí.

Povětrností situaci, která ovlivňuje počasí v Česku od úterý, se nazývá severozápadní cyklonální. Je to oblast nízkého tlaku vzduchu, který se k nám dostává od severozápadu a projevuje se chladným oceánským vzduchem s pravidelnou cirkulací. Přináší silný vítr, četné srážky a ochlazení, zejména na horách.

Milovníkům zimních sportů obvykle přináší první sníh, který na horách vytvoří solidní základ pro lyžování na celou sezónu.

Černá hora v Krkonoších má již 40 cm sněhu

Například na Černé hoře u Janských Lázní v Krkonoších nyní leží kolem 40 centimetrů sněhu. Někde se už o víkendu rozjedou první vleky, některá střediska připravují běžecké tratě.

Sněhu by mělo ve vyšších polohách přibývat a v pátek a v sobotu by se mohl objevit i v níže položených lokalitách. Předpověď na pátek hovoří také o ojedinělém výskytu bouřek. Během odpoledne se na horách opět začnou tvořit sněhové jazyky, místy i závěje.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Česko se žene prudká vichřice

Českou republiku zasáhne ve středu silný vítr. Meteorologové vydali varování pro většinu území. Nejhůře zasaženy budou horské oblasti, kde vítr může dosáhnout...

Výběr článků

Načítám