Hlavní obsah

Konzervativní křídlo KSČM kritizuje Filipa a Dolejše

Právo, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Půl roku před sjezdem KSČM čelí předseda Vojtěch Filip a místopředseda Jiří Dolejš ostré kritice ze strany konzervativců. Ti odmítají klíčový sjezdový dokument Socialismus pro 21. století předložený k diskusi, podle kterého by se měla strana modernizovat.

Článek

"Vedení strany by mělo být změněno, předseda Filip se profiluje jako politik soc. demokracie," uvádí se v zápise z nedávné ideologické konference uskutečněné v Praze, který má Právo k dispozici. Sjezdový dokument označili mnozí účastníci za "antisocialistický, revizionistický a maloburžoazní", který by neměl být vůbec předložen.

Filip nechtěl zápis z konference komentovat. "Ještě jsem to nečetl," řekl Právu. Pouze připomenul, že sám na červnovém ústředním výboru vyzval, aby dokument Socialismus pro 21. století podrobili členové strany zevrubné kritice a aby byl dopracován.

Tvrdé jádro v KSČM odmítá soukromé vlastnictví, Filip je prý anitkomunista a sionista

Kritikové soudí, že by se komunisté měli připravit na příchod krize kapitalismu a říci si, že celosvětová politická situace je "na pokraji třetí světové války". Členové komunistické mládeže, jejichž organizaci ministerstvo vnitra zakázalo, na konferenci zdůrazňovali, že je třeba odmítat soukromé vlastnictví.

Dolejš byl účastníky konference označen za "protagonistu světového sionismu" a "antikomunistu", jehož zásluhou strana směřuje k soc. dem. pravičáctví. "S těmito názory je třeba skoncovat," míní kritici.

Místopředseda však tvrdí, že toto stanovisko je "ojedinělé", ale že je třeba diskutovat. "Už samotné používání těchto pojmů zavání přesně tam, čeho bychom se měli vyvarovat jako poučení z minulosti. Svědčí to o kulturní úrovni diskutujících," řekl Právu.

Balín: jsou to názory ze sedmdesátých let

Ostřejší slova volil bývalý místopředseda KSČM a současný senátor Vlastimil Balín. "To jsou lidé, kteří se svými názory neskončili v roce 1989, ale někdy v sedmdesátých letech, v době normalizace," uvedl na dotaz Práva. Myslí si, že většinou jde o lidi, kteří se bojí o své funkce, na něž nestačí.

Většina kritiků se rekrutuje z pražských organizací. Ke spekulacím, že by mohla vzniknout platforma pro bolševizaci sjezdu, předsedkyně pražských komunistů Marta Semelová pro Právo uvedla, že o tom nic neví.

Komunisté budou mít sjezd v květnu v Hradci Králové.

Reklama

Výběr článků

Načítám