Hlavní obsah

Soud zamítl žalobu Nomury na Hanu Marvanovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský městský soud zamítl žalobu japonské banky Nomura, která požaduje 50 miliónů korun od advokátky ČSOB Hany Marvanové. Bývalá poslankyně US-DEU podle Nomury některými výroky v médiích z konce loňského roku poškodila dobrou pověst firmy. Rozsudek je nepravomocný a lze se proti němu odvolat.

Článek

Japonská společnost Nomura International odůvodnila svou žalobu tím, že se cítí poškozena vyjadřováním Marvanové ohledně činnosti Nomury a jejích zaměstnanců v Investiční a poštovní bance (IPB).

Žaloba se konkrétně týká jednoho článku v Lidových novinách (LN) a jednoho vystoupení Marvanové v rozhlase z konce loňského roku. Marvanová jako zmocněnec Československé obchodní banky (ČSOB) v kauze České pivo, která je jedním z případů kolem zkrachovalé IPB, například v LN označila kauzu za "klasický příklad tunelování".

Nomura trvá na tom, že Marvanová poškodila její jméno

Zástupci Nomury trvají na tom, že Marvanová svými vystoupeními poškodila dobrou pověst firmy. Marvanová se hájí tím, že v médiích vystupovala jako zástupce ČSOB.

Nomura ale "zastupitelskou" roli Marvanové odmítá. Advokát prý není tiskovým mluvčím. Nomuře také vadí, že Marvanová upozornila bývalou nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou a exministra vnitra Františka Bublana na možné průtahy v kauze.

Marvanová odmítá svou účast na zpolitizování procesu

Marvanová již dříve Hospodářským novinám řekla, že Nomura se snaží dokázat, že trestní stíhání některých jejích manažerů vzniklo na politickou objednávku. Advokátka ČSOB ale svou údajnou účast na zpolitizování procesu odmítla. Policie v kauze České pivo vyšetřuje podvod s akciemi Plzeňského Prazdroje z let 1998 až 2000.

Nomura si podle policie nákupem akcií Prazdroje pojistila do budoucna svou investici do nákupu akcií IPB. Přitom se nákupy akcií IPB a akcií Prazdroje (takzvaný projekt České pivo) uskutečnily souběžně a byly vzájemně podmíněny.

Nomura získala podle policie přes sedm miliard korun

Skupina Nomura získala podle policie neoprávněný majetkový prospěch přes sedm miliard korun. IPB vznikla v roce 1990 jako banka s jedinou pobočkou. V devadesátých letech se rozrostla a dostala se mezi čtyři největší finanční ústavy v ČR

Česká národní banka na ni ale 19. června 2000 uvalila nucenou správu a o tři dny později ji koupila ČSOB. Její zástupci pak podali na bývalý management IPB i Nomury několik trestních oznámení.

Reklama

Související články

Nomura chce u soudu po Marvanové 50 miliónů

Někdejší předsedkyně US-DEU a nyní advokátka Hana Marvanová v pátek zamířila k pražskému městskému soudu. Tentokrát ale musela zastupovat sama sebe, protože...

Výběr článků

Načítám