Hlavní obsah

Dluhy cizinců jsou noční můrou nemocnic

Právo, Jan Rychetský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cizinci jsou pro tuzemské nemocnice rizikoví pacienti. Hodně jich totiž za akutní ošetření neplatí, někteří navíc vymýšlejí různé fígle, jak lékaře podvést. Zdravotním institucím tím vznikají velké dluhy a často jde o nevymahatelné pohledávky. Ty rok od roku narůstají.

Článek

Podle českého Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) činily pohledávky po lhůtě splatnosti za neuhrazenou zdravotní péči o cizince ke konci loňského roku necelých osmatřicet miliónů korun. Nejčastějšími neplatiči jsou Ukrajinci, Slováci, Rusové a kupodivu i Němci.

"Je celá řada možností, jak obelstít náš systém veřejného zdravotního pojištění. Stačí jeden den se stát zaměstnancem české firmy a druhý se začít léčit třeba s rakovinou prsu nebo tlustého střeva," vysvětluje Josef Čekal, ekonomický ředitel pražské Nemocnice na Františku. Její celkové pohledávky za ošetření cizinců jak v ambulantní, tak i v lůžkové péči činí více než milión korun.

Soudí se už čtrnáct let

"Je smutné, že cizinecká policie prodlužuje dlouhodobé pobyty na základě neplatného zdravotního pojištění. Zdravotní systém to stojí nemalé částky a nikdo to nechce řešit," doplňuje. Proti zmíněné policii ale žádné právní kroky podnikat nechce, protože soudit se v Česku je prý běh na dlouhou trať s nejistými výsledkem.

Moravské nemocnice mají snad ještě otřesnější zážitky. "Velká část našich dluhů připadá na jednu Němku. Od ní se snažíme zhruba osm set tisíc korun bezúspěšně vymoci už takřka čtrnáct let. Dvě stě tisíc zase dluží pacient z Ukrajiny, jenž byl u nás loni operován po úrazu oka," uvádí mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Egon Havrlant. Tam cizinci aktuálně dluží ke dvěma miliónům korun.

Jde hlavně o nejrůznější úrazy. "Každého pacienta necháme podepsat prohlášení o uznání dluhu a na základě toho pak od něj, třeba i s pomocí právníků, peníze požadujeme. Úspěšnost je asi tak dvacetiprocentní. Zejména ve východních zemích je naděje mizivá," doplňuje s tím, že akutní péči lékaři ze zákona poskytnout musí.

Fígle podvodníků

Ve Fakultní nemocnici Brno se dluhy za rok 2006 pohybují přes milión korun.

"Třeba u pacientky z Mongolska vznikl dluh dva milióny korun. Je u pojišťovny Viktoria, pojistné události likviduje společnost Coris, kde tvrdí, že smlouva byla uzavřena účelově. Ukrajinská pojišťovna Galaxy zase zaslala vyjádření, že dítě nebylo pojištěno na nebezpečné druhy sportu, a prostřednictvím asistenční služby Albur odmítla proplatit sto osmdesát tisíc korun. Dítě si přitom poranilo hlavu na skluzavce do bazénu na koupališti," stěžuje si tamní mluvčí Anna Nesvadbová na handrkování s pojišťovnami.

Tím ale výčet nesnází v Brně nekončí. Poblíž fakultní nemocnice se nachází okruh Grand Prix. Když se tam motocyklisté zraní, většinou jsou do nemocnice převezeni bez dokladů, hotovost nemají a vymáhat vzniklé dluhy je dost složité.

Různých podvodných fíglů cizinců nemocnice uvádějí nepřeberné množství. Zajímavého způsobu si všiml i odborník na ruskojazyčné mafie a ukrajinský klientský systém Miroslav Grossmann:

"Minimálně jednoho pracovníka přihlásí klient ke zdravotnímu pojištění a to za něj řádně platí. V případě nutnosti lékařského ošetření kohokoliv se využije originální karta zdravotního pojištěnce doplněná kopií dokladu totožnosti, u něhož je během kopírování zaměněna původní fotografie pojištěnce za fotografii pracovníka, který lékařskou péči potřebuje."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám