Hlavní obsah

Senát schválil novelu o digitálním vysílání

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Senátoři ve čtvrtek po krátké rozpravě schválil tzv. diginovelu, která právně zastřešuje přechod z analogového televizního vysílání na vysílání digitální. Pro novelu hlasovalo 60 senátorů, nikdo nebyl proti a čtyři se zdrželi. Senátorů je dohromady 80. Zákon musí ještě podepsat prezident republiky. Pokud se tak v dohledné době stane, mohla by diginovela vstoupit v platnost 1. ledna 2008.

Článek

Novela otevírá televizní trh všem zájemcům o vysílání. "Skončí doba tzv. soutěže krásy, kterou vypisovala Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, kdy určovala, kdo vysílat může a kdo vysílat nemůže," okomentoval diginovelu ministr vnitra a informatiky Ivan Langer.

Licenci pro digitální TV vysílání by měl po vypnutí analogového signálu získat každý, kdo o ni požádá a splní určité podmínky, jako je tomu nyní u satelitních a kabelových stanic.

Předseda Českého telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák označil za reálný termín vypnutí všech analogových vysílačů v České republice 11. listopad 2011.

Soukromé televize mají kompenzace

Nova a Prima mají podle diginovely dostat kompenzační licenci za to, že se vzdají svých analogových kmitočtů. Licence obou těchto soukromých televizí mají být navíc prodlouženy o dalších osm let.

Diginovela má také poskytnout dočasnou kompenzační licenci, ale pouze do doby vypnutí analogu, šesti stanicím, které loni licence získaly a později o ně kvůli soudním tahanicím přišly.

Jde o celoplošné stanice TV Barrandov a Febio TV, dětskou TV Pohoda, hudební Óčko, zpravodajskou Z 1 a Regionální televizní agenturu.

Více reklamy na ČT

Diginovela umožní České televizi vysílat od příštího roku více reklamy. Na ČT jedničce až 0,75 procenta denního vysílacího času, na ČT 2, ČT 4 a ČT 24 půl procenta. Navýšení je však dočasné do doby vypnutí analogu a účelově vázané. Výnosy z reklamy na ČT poplynou na podporu digitalizace, do fondu kinematografie a na digitalizaci archivu ČT.

Reklama

Související témata:

Související články

Sněmovna otevřela cestu digitalizaci

Poslanci ve čtvrtek večer schválili novelu mediálních zákonů (tzv. diginovelu), která odblokuje nástup digitálního zemského televizního vysílání. Mezi hlavní...

Výběr článků

Načítám