Hlavní obsah

Lidé si připomněli výročí vzniku Československa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká republika v neděli oslavila 89. výročí vzniku samostatného Československa. Akce spojené s výročím se konaly po celé zemi. Oslavy vyvrcholily večer na Pražském hradě, kde prezident Václav Klaus udělil státní vyznamenání.

Článek

Prezident nejprve ráno položil kytici k hrobu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka v Lánech. "Zahajovat den 28. října dáním věnce na hrob zakladatele našeho státu je asi ta nejsprávnější věc, stalo se to takovou pěknou tradicí a dnes k tom máme i správné dušičkové počasí," řekl.

Václav Klaus při kladení kytice k hrobu prvního československého prezidenta T. G. Masaryka v Lánech. Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Pak spěchal nazpět do Prahy, aby se na Hradčanském náměstí zúčastnil slavnostní přísahy více než 200 vojáků. Přísaze přihlíželi také náčelník generálního štábu Vlastimil Picek, ministryně obrany Vlasta Parkanová i předsedové komor parlamentu.

Přísaha vojáků na Hradčanském náměstí. Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Klaus a Parkanová v průběhu dne také uctili památku československých legionářů u jejich pomníku na náměstí Pod Emauzy. Náčelník generálního štábu na pražském Vítkově jmenoval 19 nových plukovníků. Slavnostní jmenování plukovníků je novou tradicí, která začala v roce 2003 a koná se pravidelně čtyřikrát za rok.

Oslavné akce po celé republice

Akce spojené s výročím se konaly po celé České republice - v krajích byly otevřeny veřejnosti zdarma muzea, galerie a další kulturní instituce zřizované regiony. Také Muzeum hlavního města Prahy a Galerie hlavního města Prahy oslavilo svátek 28. října volným vstupem pro všechny návštěvníky.

Několik set lidí se sešlo na vrchu hory Říp i na jejím úpatí, aby netradičně oslavili státní svátek. Ekumenická rada církví tam pořádala první ročník neformální akce s názvem Modlitba za domov, která měla poukázat především na dobročinnost a ekologii. Příchozí návštěvníci na Řípu přivazovali svá přání, modlitby nebo vzkazy na nafukovací balónky, které byly vypuštěny na závěr modlitby.

Vůbec nejvíce akcí však proběhlo v Praze. V Pantheonu Národního muzea se uskutečnilo tak jako v předchozích letech slavnostní shromáždění, veřejnost si mohla prohlédnout také sídla obou komor parlamentu.

Návštěvníci před Hrzánským palácem na Hradčanech. Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

V sobotu se pro návštěvníky otevřel i Hrzánský palác na Hradčanech. Budova v Loretánské ulici slouží k reprezentačním účelům premiéra a vlády. Součástí prohlídky byla po oba volné dny i výstava Symboly republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám