Hlavní obsah

Brno vrací památníku srp a kladivo

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Na památník 326 vojáků Rudé armády v Brně-Králově Poli na Božetěchově ulici se vrátí srp a kladivo, rozhodla o tom ve středu Rada města Brna. Brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD) na brífinku oznámil, že oprava ve výši zhruba 400 000 korun se uskuteční co nejdříve. Srp a kladivo nechal z mramorové desky jen několik hodin po její obnově letos v červnu vybrousit královopolský místostarosta René Pelán (ODS).

Článek

Onderka, aniž by někoho jmenoval, doplnil, že pokud policie zjistí, že městu byla poškozením památníku způsobena škoda, bude ji vymáhat. Nicméně Pelánův čin vzápětí označil za neobhajitelný.

Brněnská policejní mluvčí Andrea Procházková Právu potvrdila, že již v září bylo zahájeno trestní stíhání místostarosty Pelána za trestné činy zneužívání pravomoci veřejného činitele, za poškozování cizí věci a za výtržnictví. Pelánovu stížnost na trestní stíhání odmítl státní zástupce jako neodůvodněnou. V tomto týdnu ještě proběhnou doplňující výslechy a případ by se měl uzavřít. Škoda velmi pravděpodobně přesáhla 5000 korun.

Památník získá podobu z roku 1946

Onderka ujistil, že rozhodnutí městské rady je výrazem historické pravdy, nikoli obhajobou čtyřicetiletého období demagogie a vlády jedné strany. Památník bude obnoven do původní podoby z roku 1946, kdy byl postaven z dobrovolné občanské sbírky, tedy se symbolem pěticípé hvězdy s makovicí a se symboly srpu a kladiva v oboustranném provedení v patinovaném plechu.

Rada vycházela rovněž ze skutečnosti, že památník je od roku 1958 zapsán v Ústředním seznamu kulturních památek. Jeho obnovu do původní podoby doporučilo rovněž brněnské pracoviště Národního památkového ústavu.

Proti Pelánovu činu protestovala oficiálně ruská strana a přímo v Brně generální konzulát Ruské federace. Rusové použili termín vandalství. Pelán krátce po svém činu řekl Právu, že Rudá armáda nikdy srp a kladivo ve znaku neměla.

Tento symbol považuje za stejně nebezpečný jako hákový kříž. Navrhuje památník v podobě kamene s nápisem Na památku všem obětem 2. světové války. Pelánovi straničtí kolegové, kteří nesouhlasí se srpem a kladivem na památníku, hodnotí Pelánův červnový postup jako neadekvátní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám