Hlavní obsah

Julínek nechce nemocnice rušit, ale sloučit do větších celků

– PRAHA

Některé pražské nemocnice a další zdravotnická zařízení dosud fungující samostatně chce ministerstvo zdravotnictví sloučit do větších celků. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) o svých plánech s pražskými, ale i brněnskými nemocnicemi hovořil s poslanci zelených a KDU-ČSL. Konkrétní změny však na dotaz novinářů neupřesnil.

Článek

Podle něj to ani nejde, protože expertní komise ještě neuzavřely svou práci. Zeleným se nezamlouvá návrh, aby se pražský Ústav hematologie a krevní transfúze (ÚHKT) sloučil s Všeobecnou fakultní nemocnicí (VFN).

Julínek po schůzce řekl, že bude koaliční zákonodárce dál informovat. "Nebuďte netrpěliví ... Já to chci mít dobře připravené, aby to vyšlo," reagoval na dotazy žurnalistů. Ministerstvo chce podle něj soustředit specializovanou péči a "připravit zdravé nemocnice bez dluhů pro transformaci na univerzitní nemocnice".

Praha potřebuje "přinejmenším tři významná univerzitní pracoviště", dodal.

Rath s ministrem nesouhlasí

Stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) ve Sněmovně minulý týden hovořil o zásadních změnách, které údajně Julínek chystá. Doslechl se prý mimo jiné právě o plánu zrušit Ústav hematologie a krevní transfúze. Mluvil i o dalších neověřených informacích - sloučení pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) s Thomayerovou nemocnicí, která už údajně nemá být napříště nemocnicí fakultní.

Hovořil rovněž o možném prodeji budov a pozemků VFN v Praze na Karlově náměstí, o zrušení Bulovky coby fakultní nemocnice a jejím následném převedení do soukromých rukou. Rath slyšel také o výstavbě nové fakultní nemocnice "někde za Prahou".

Změny zasáhnou i Brno

Změny ministerstvo zdravotnictví plánuje i v Brně. Počítá s tím, že se pět brněnských nemocnic sloučí do dvou, případně do jednoho holdingu. Nemocnice se zároveň mají přeměnit na akciové společnosti.

Fakultní nemocnice U svaté Anny, v jejímž areálu má vzniknout Mezinárodní centrum klinického výzkumu, má být v jednom holdingu s Masarykovým onkologickým ústavem. Druhým subjektem by měla být nynější Fakultní nemocnice Brno, jejíž součástí bude dnešní Úrazová nemocnice a také dětská nemocnice.

Zelení: Je potřeba o tom přesvědčovat veřejnost

Poslanec a místopředseda zelených Ondřej Liška míní, že takové významné novinky musí provázet jejich obhajoba před veřejností. "Není možně takové kroky realizovat naráz. Je potřeba o tom přesvědčovat neustále jak veřejnost, tak odbornou veřejnost," uvedl.

Druhý koaliční partner, lidovci, podle jejich předsedkyně Michaely Šojdrové chápou snahu ministra o účelnější financování zdravotnictví, chtějí ale mít jistotu, že změny nepoškodí pacienty.

Předsedkyně poslanců zelených Kateřina Jacques uvedla, že je unáhlené slučovat ÚHKT s VFN, protože druhá instituce se potýká s obrovskými dluhy a naopak první hospodaří bez ztrát. Julínek si ale nemyslí, že VFN "má být zrušena bez náhrady". "V žádném případě," řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám