Hlavní obsah

Topolánek díky golfu potkává byznysmeny i vlastní manželku

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pro premiéra Mirka Topolánka není golf pouhým sportem. Díky němu se potkává s vlivnými podnikateli a někdy i s manželkou Pavlou. Šéf ODS se již před léty rozhodl spojit příjemné s užitečným. Jeho sdružení Becario, která má podporovat talentované studenty, pořádá golfové turnaje, na které zve bohaté sponzory.

Článek

Ti si pak mohou zahrát s nynějším premiérem. Zajímavé však je, že sdružení utratí za golf a vlastní režii podstatně více peněz, než dává studentům.

Podle transparentního účtu na internetových stránkách sdružení například loni utratilo na organizaci tří golfových turnajů 1,34 miliónu korun a dalších 1,97 miliónu na personální a provozní výdaje a daně, zatímco na studenty pouze 633 tisíc. Na tento způsob hospodaření upozornil v pondělí časopis Týden.

S Becariem je spřízněno sdružení eStat, které sídlí na stejné adrese. Šéf eStatu, člen představenstva Becaria Edvard Kožušník odmítá, že by sponzoři od Topolánka mohli čekat něco víc, než společný golfový zážitek.

Instituce eStat se podílí na projektu ministerstva vnitra Czech Point, tedy na elektronizaci veřejné správy. Kožušník je tajemníkem předsedy Senátu Přemysla Sobotky (ODS).

V Becariu i manželka

V Becariu působí i Pavla Topolánková. S ní se premiér, žijící s místopředsedkyní Sněmovny Lucií Talmanovou (ODS), podle zápisu ze zasedání valné hromady, potkal v polovině září v Karlových Varech, kde se konal i golfový turnaj.

Mezi sponzory Becaria jsou například Třinecké železárny, Deza patřící holdingu Agrofert Andreje Babiše, Kapsch vybírající mýtné či AutoCont známý z projektu internet do škol.

Becario na svých stránkách uvádí, že kromě programu Leonardo, nečerpá žádné veřejné finance. Podle tisku Národní vzdělávací fond, vedený pozdější ministryní školství Miroslavou Kopicovou, loni v dubnu v rámci zmíněného programu EU Becariu přiklepl v přepočtku zhruba 4,3 miliónu korun. Kopicová nyní radí Topolánkovi.

V souvislosti s golfem si Topolánek užil i strasti. Loni v srpnu mu někdo z terénního auta před domem v Praze ukradl golfové hole a tenisovou raketu. Topolánkova manželka policii údajně nahlásila škodu za sto tisíc korun. Vůz přitom nebyl evidován ani na jednoho z manželů. Je otázkou, zda nešlo o volvo, s nímž tehdy už Topolánek jezdil a které později koupila Talmanová od své kamarádky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám