Hlavní obsah

Nová knihovna pravděpodobně na Letné nebude

Novinky, Stanislav Dvořák, rai

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Slavný projekt nové budovy Národní knihovny má další problém. Zastupitelé ODS ho nechtějí na Letné, uvedly Lidové Noviny. Provokativní budova, zvaná také blob, se má podle nich přesunout někam na okraj Prahy.

Článek

Proti nové knihovně na Letné se postavili zastupitelé z pražské ODS, jsou ji prý ochotni tolerovat jen dál od centra. Předseda zastupitelského klubu ODS Pavel Žďárský řekl, že udělá vše pro to, aby stavba na Letné nestála. Podobný názor mají podle něj tři čtvrtiny členů jeho klubu, který může díky početní převaze kdykoliv přehlasovat opozici.

Knihovna připouští úpravu studie nové budovy i jiné místo

Ředitel Národní knihovny Vlastinil Ježek na odpolední tiskové konferenci připustil, že návrh architekta Jana Kaplického by bylo možné upravit. Pokud by ani potom nebylo možné knihovnu na tomto místě postavit, hledalo by se patrně jiné.

Podle Ježka Národní knihovna není schopna stavbu prosadit, pokud se proti ní staví většina zastupitelů ODS, kteří mají ve sboru naprostou převahu.

Ježek připomněl, že v březnu 2006 zastupitelstvo drtivou většinou odhlasovalo vybudování nové Národní knihovny na pozemku na západním okraji Letenské pláně. Připustil, že se to odehrálo v době, kdy nikdo netušil, jak nová knihovna bude vypadat.

"My jsme od onoho usnesení zastupitelstva začali narážet napřed na malé a potom na velké takzvaně technické problémy, proč smlouvu na pozemek uzavřít nelze," řekl Ježek.

"Od chvíle, kdy se nejednalo o pozemek pro imaginární knihovnu, o které nikdo neví, jak vypadá, ale o konkrétní návrh Jana Kaplického, jde prostě o pokračování souboje o to, jestli ta stavba je nebo není estetická," pokračoval ředitel Národní knihovny. "To je teď podle mě alfa a omega všeho rozhodování, jestli tento návrh může nebo nemůže stát na onom okraji Letné," doplnil Ježek, který zdůraznil naléhavou potřebu řešení nevyhovující kapacity Klementina.

Ježek se setká s Bémem

Posun v debatách se očekává od schůzky primátora Pavla Béma (ODS), náměstka ministra kultury Františka Mikeše a Ježka. Podle ředitele knihovny bude patrně velmi brzy.

"Řešení najít musíme," řekl Ježek. Podotkl také, že v soutěži nebyl závazek, že se musí postavit budova podle vítězného projektu.

Knihovna budí od začátku vášně

Projekt Národní knihovny na Letné získává na celosvětové proslulosti. Na úterní přednášce v Betlémské kapli v Praze o něm hovořil i světoznámý nizozemský architekt Eric van Egeraat. Projekt Kaplického Future System považuje za kvalitní návrh, nicméně dovede si představit, že by na Letné stálo i něco naprosto odlišného.

Veřejnost má k návrhu slavného britského architekta českého původu Jana Kaplického rozporuplný vztah. Odpůrcem blobu je mimo jiné i prezident Václav Klaus.

Již dříve řekl, že stavbě knihovny na Letné v navržené podobě zabrání vlastním tělem. "Podobně jako protijaderní aktivisté u Temelína jsem ochoten přivazovat se vlastním tělem a bránit, aby Národní knihovna v takové podobě na Letné byla," uvedl prezident.

O tom, že Letná není nejvhodnější lokalitou pro tak velkou a výraznou stavbu, se diskutuje řadu měsíců. Podle odborníka na památkovou péči Václava Jandáčka bylo staveniště vybráno ukvapeně a bez vazeb na své okolí.

"Místo po bývalé kolonii provizorně obsazené točnou tramvaje bude dále ovlivněno stavbou automobilových tunelů a výjezdů z nich a jeho dopravní obslužnost není nijak skvělá," domnívá se Jandáček.

"Nicméně zda bude tato knihovna pomníkem prozíravosti a správného odhadu budoucího vývoje, nebo pomníkem chvilkové ješitnosti, to ukáže čas. Přesto bych se - být těmi, kdo projekt budou schvalovat - ještě zamyslel o místě pro stavbu, protože předložená architektura je natolik samorostlá, že může být na naprosto jiném místě, a možná by jí to i více slušelo," uvedl již dříve pro deník Právo.

Reklama

Související články

Klub za starou Prahu: nerušme pohled na Hrad

Mezinárodní soutěž na novou Národní knihovnu, již minulý týden vyhrálo studio Future Systems architekta Jana Kaplického, kritizuje Česká komora architektů...

Kaplického knihovna může stát i jinde

Vítězem soutěže na novou budovu Národní knihovny se stal architekt Jan Kaplický a jeho kancelář Future Systems. Předložený návrh je neobvyklý, zůstává však...

Výběr článků

Načítám