Hlavní obsah

Karneval rozmanitosti upozorní na diskriminace

Už jste na sobě pocítili nějakou formu diskriminace? Nedostali jste při hledání uplatnění rovnou šanci kvůli pohlaví, etnickému původu, víře, věku, zdravotnímu postižení nebo sexuální orientaci? Možná ne, mnoho jiných však ano. V moderní společnosti je to nepřijatelné, ale děje se to.

Článek

Karneval rozmanitosti, který v říjnu a v listopadu pořádá společnost Člověk v tísni, chce nejen ukázat na nejkřiklavější případy diskriminace, ale poradit se s lidmi, jak se s ní vypořádat. Program probíhá v rámci Evropského roku rovných příležitostí pro všechny ve dvanácti českých městech.

Projekce, koncerty, literární čtení, výstavy, workshopy a další akce se budou konat například v pražském kině Lucerna, v Domech dětí a mládeže a v pětadvaceti nízkoprahových klubech.

První projekce v úterý na Kampě

Karneval rozmanitosti odstartuje v Praze v úterý 9. října v 19 hodin v komunitním centru Kampa zahajovací projekcí dokumentárního filmu Dvě matky a otec. Snímek se zabývá problematikou gay a lesbického rodičovství, tedy tématem, které je aktuální i u nás.

:. Karneval zahájí film o gay a lesbickém rodičovství Dvě matky a otec.

Po přijetí zákona o registrovaném partnerství v loňském roce se stále více obyvatel a obyvatelek České republiky kloní k adopcím opuštěných dětí z dětských domovů gay a lesbickými páry. Po dětech touží řada českých lesbických a gay partnerů a partnerek - cesta k rodičovství pro ně ovšem není tak jednoduchá jako pro heterosexuální dvojice.

Na toto téma budou s diváky a divačkami po projekci diskutovat Kristýna Ciprová, která se ve svém výzkumu společně s Věrou Sokolovou zabývá gay parentalitou; Lukáš Sedláček, věnující se problematice genderových stereotypů spojených s tradiční představou o rodičovství a Lenka Málková, novinářka, která se svou partnerkou vychovává dceru. Projekce bude navíc spojená s vernisáží výstavy Aktivní otcovství aneb Když pečují tátové.

Reklama

Výběr článků

Načítám