Hlavní obsah

Zelení z pěti krajů chtějí mluvit o odchodu z vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Všichni poslanci zelených jsou jednoznačně pro setrvání své strany ve vládě. Po poradě poslaneckého klubu to řekla jeho předsedkyně Kateřina Jacques. Někteří členové strany volají po odchodu z vlády kvůli odvolání ministryně Dany Kuchtové. Přihlásilo se k tomu pět krajských organizací.

Článek

Šest poslanců si ale odchod z kabinetu nepřeje. "Nemáme tady ani jeden hlas, který by to reflektoval jinak," řekla Jacques po úterním zasedání.

Po opuštění kabinetu volala hlavně liberecká organizace strany. Vadí jí, že zelení příliš ustupují ODS a Kuchtovou "obětovali".

"Osobně nevidím důvod, aby zelení v této koalici po odchodu ministryně Kuchtové nadále setrvávali. Tento návrh na radě rozhodně padne a bude se o něm jednat," řekl o víkendu Právu místopředseda liberecké krajské organizace SZ Miloslav Lomič.

Připojily se další kraje

K Libereckému kraji se v úterý přidaly i krajeVysočina, Pardubický, Olomoucký a Moravskoslezský.

"Chceme otevřít na nadcházející republikové radě diskusi o tom, za jakých podmínek je možné či nemožné další setrvání Strany zelených v trojkoaliční vládě," oznámili šéfové tamních zelených.

O setrvání ve vládě rozhodne sjezd

Části zelených se také podle informací Práva nelíbí, že musejí voličům vysvětlovat, proč se strana transformovala na odnož ODS.

Kvůli situaci ve straně se ještě v neděli sejde republiková rada, kde by měl být vybrán i nástupce či nástupkyně Kuchtové.

Šéf zelených Bursík a odstupující ministryně Kuchtová se dosud na tom, kdo ministryni nahradí, nedohodli. Kuchtová navrhla svého náměstka Dušana Lužného. Možným problémem ale může být jeho někdejší členství v KSČ.

Reklama

Související články

Ministryně školství Kuchtová rezignuje

Ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) oznámila, že odstoupí z funkce. Na úterní tiskové konferenci uvedla, že kvůli napětí kolem čerpání peněz z evropských...

Výběr článků

Načítám