Hlavní obsah

Klausův tajný soupeř? Osobnosti odmítají jedna po druhé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Údajný záměr předsedy ČSSD Jiřího Paroubka zveřejnit v říjnu jméno zatím utajovaného kandidáta na prezidenta, vyvolává nejrůznější spekulace, kdo by tímto "tajným" kandidátem mohl být. Jedním z těch, o nichž se mluví, je i bývalý prezident Václav Havel. Ten to ale v pátek definitivně odmítl. Dalším uvažovaným jménem je podle posledních spekulací předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Článek

"Divím se, že jméno pana doktora Rychetského nepadlo už dříve," řekl Novinkám jeden z uvažovaných kandidátů Václav Pačes.

Rychetského jméno zmínil už dříve bývalý předseda sociálních demoktratů Miloš Zeman. Rychetský spekulaci odmítl. "Svůj názor jsem nezměnil," reagoval v pátek pro Právo. Odmítl kandidovat už před pěti lety, když skončil mandát Václava Havla, Rychetského si přitom i tehdy odhlasoval poslanecký klub ČSSD.

Havel opět odmítl

Kandidaturu Havla je podle Pačese nepravděpodobná. "Velmi bych se divil, že by Václav Havel znovu kandidoval na úřad prezidenta republiky."

O tom, že by tajným jménem mohl být exprezident mluvil předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Havel to odmítl. "V reakci na spekulace, které se v poslední době objevily o jeho případné kandidatuře, Václav Havel prohlašuje, že nedostal žádnou takovou nabídku ani s ním nikdo v této věci nejednal. Své důvody, proč se o funkci prezidenta nebude ucházet, několikrát zveřejnil a objasnil," tlumočil Havlův názor jeho tajemník Jakub Hladík.

Havel na jaře v České televizi řekl, že o funkci zájem nemá, ale kandidoval by, pokud by z toho "měl někdo strach".

Žádný tajný kandidát není

Další spekulací je ta, že ČSSD žádného slibovaného kandidáta nemá. Jen se jej snaží najít a vypouštěním návnad se snaží odvést pozornost od neúspěšného vyjednávání se stranami o jménech, která se už objevila.

Klaus tak zatím zůstává zatím jediným kandidátem prezidentské volby, která má začít v únoru příštího roku. Jeho zvolení podporuje ODS, ostatní strany hledají jiného kandidáta. Jmen se objevilo už několik. Místopředseda Senátu Petr Pithart boj i přes podporu části KDU-ČSL vzdal, ve hře jsou jména Jiřího Dienstbiera a Václava Pačese.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám