Hlavní obsah

Dienstbier: Můj boj není předem prohraný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jiří Dientsbier v úterním on-line chatu čtenářům Novinek řekl, že svoji prezidentskou kandidaturu nepovažuje za předem prohraný boj. Případné prezidentství by postavil na pozitivní energii, která by měla vyzařovat z Hradu. V zahraniční politice by se jako možný prezident opíral o euroamerickou spolupráci.

Článek

"Jako realista po půl roce průzkumu české politické scény nemám pocit, že tento boj je předem prohraný. I když vyhrát bude obtížné. Záleží na tom, podaří-li se nakonec najít takový kandidát, který bude schopen získat podporu v širokém politickém spektru. Je nejvyšší čas," prohlásil prezidentský kandidát

K mediální nálepce hledaného "Antiklause" řekl Dienstbier, že je třeba najít člověka s pozitivním programem.

Kritika Klause

Prezidentský kandidát kritizoval některé činy kroky současného prezidenta, mezi nimi také Klasův plán přednést na nadcházející konferenci OSN v New Yorku osobní názor na téma globálního oteplování, které v zásadě prezident popírá.

Podle Dienstbiera by soukromé názory prezidenta a jejich prezentace pod hlavičkou ČR mohly poškodit vnímání naší země v zahraničí. "Prezident republiky je zástupce státu a liší-li se jeho názory až extrémně od postojů občanů, odborníků a světového společenství, může jejich prosazování poškozovat vnímání České republiky a její možnosti aktivně působit v Evropě a ve světě," uvedl.

Dienstbier též zmínil Klausovu kritiku výroku Ústavního soudu o nedávném odvolání místopředsedy Nejvyššího soudu Jaroslava Bureše, kterou považuje za špatný příklad.

"Výkonná moc musí být důsledně oddělena od moci soudní. Nicméně ministerstvo spravedlnosti by mělo důsledně dbát na to, aby soudy řádně fungovaly," řekl Dienstbier.

V KSČ jsem chtěl změnit stranu i režim

Debata se též stočila na téma jeho členství v KSČ a zda-li v době jeho vstupu do strany věděl o procesu s Miladou Horákovou. Dienstbier o tom věděl a svůj vstup do KSČ obhajoval právě snahou změnit stranu zevnitř a tím i celý režim.

"V 60. letech jsme právě proto úspěšně rozšiřovali svobodu slova, kultury, propouštění politických vězňů a skromné začátky ekonomické reformy. V Pražském jaru jsme byli na pokraji vítězství. V Moskvě to pochopili a poslali tanky," řekl.

Radar neposílí bezpečnost

Čtenáře Novinek též zajímal názor prezidentského kandidáta k umístění amerického radaru v ČR.  K této problematice Jiří Dientsbier zopakoval svůj názor, že radar nemá žádný význam pro posílení bezpečnosti ČR, Evropy nebo světa.

"Stejný názor mají i mnozí američtí odborníci jako například profesor Postol z MIT, který o základně ve střední Evropě nedávno svědčil před americkým senátem. Ale už jsem řekl, že nejpodstatnější je, zda dvoustranné dohody o bezpečnostních otázkách posilují nebo oslabují evropskou integraci a transatlantickou spolupráci, dodal.

Dienstbier se zároveň zmínil o současné vlně antiamerikanismu ve světě, kterou přičítá na vrub chybné politiky prezidenta George Bushe.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám