Hlavní obsah

Obce musí poskytnout zápisy zastupitelstva, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Obecní a městské úřady musí občanům na požádání poskytnout zápisy ze zasedání zastupitelstev. Na jejich obsah se vztahuje zákon o svobodném přístupu k informacím. Tento rozsudek vynesl Nejvyšší správní soud, když řešil spor muže požadujícího zápisy ze zastupitelstva města Smečno na Kladensku. Informovala o tom mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Článek

Muž v lednu 2006 žádal fotokopie zápisů všech zasedání zastupitelstva konaných v roce 2005. Rada města odmítla a tvrdila, že informace poskytované podle zákona se musejí týkat konkrétní problematiky projednávané na jednotlivých zasedáních. Na zápisy o průběhu zasedání se podle radních zákon nevztahuje. Muži poradili, aby využil možnost nahlédnout do zápisu na úřadě a sledoval úřední desku.

Zápis ze zasedání je také informací

Krajský soud v Praze rozhodnutí rady zrušil, vedení Smečna se pak obrátilo s kasační stížností na Nejvyšší správní soud, který ji zamítl. "Stěžovatelka (rada města) sice ve své kasační stížnosti správně uvádí, že zápisy ze zasedání zastupitelstva obsahují celou řadu informací, mýlí se však v předpokladu, že zápis ze zasedání zastupitelstva sám o sobě informací není," stojí v rozhodnutí Nejvyššího správního soudu.

Lidé podle soudu nemusejí nijak specifikovat oblast, o kterou mají zájem. Mohou v podstatě žádat všechny tištěné výstupy z činnosti obecní samosprávy. Žádost nemusejí zdůvodňovat. Obec může žadatele odkázat například na internet nebo k jinému informačnímu zdroji, kde jsou požadované údaje trvale přístupné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám