Hlavní obsah

Rath se s Němcovou ve Sněmovně hádal o přestávku

– PRAHA

Úterní hlasování o reformě provázelo hned několik neshod poslanců o dalším průběhu jednání. Ta zásadní si nakonec vyžádala opakované hlasování o reformě. Místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) se už předtím chytla s poslancem ČSSD Davidem Rathem o tom, zda Rath může či nemůže před poslanci mluvit. Přestřelka skončila žádostí o omluvu a hlasováním, zda je Němcová schůzi schopná dál řídit.

Článek

Spor se strhl poté, co Němcová po skončení hlasování o pozměňovacích návrzích vyhlásila, že se bude hlasovat o konečné podobě reformy.

Poslanci ČSSD byli v tu chvíli mimo sál a jejich místopředseda David Rath žádal o přestávku 10 minut. Než stačil požadavek říci, Němcová se ho pokusila vykázat od řečnického pultu s tím, že něco podobného může žádat jen předseda poslaneckého klubu. V případě ČSSD Michal Hašek.

Rath se jen tak nedal, požadavek zopakoval a začala přestřelka, kdo je podle pravidel jednání Sněmovny v právu. Slovní výpady doprovázel mohutný jásot či odpor poslanců jedné či druhé strany.

"Paní předsedající, respektujte především vy ta pravidla. Vy nemáte nám říkat, co jste si myslela. Já tady za klub sociální demokracie žádám o pauzu deset minut, nic víc, nic méně. Vy podle zaběhlých zvyklostí a demokracie této Sněmovny máte nám dát pauzu deset minut a nekomentovat to, co jste si myslela nebo nemyslela," hřímal za mohutné podpory poslanců v lavicích Rath.

Němcová trvala na tom, že Rath nemá žádné právo mluvit. "Kdybyste nepoužil způsobu, který je vám vlastní, tak jsem chtěla říci, že na základě jednacího řádu k tomu, abyste mohl vystoupit se stanoviskem poslaneckého klubu, bych zde musela mít já oznámení od předsedy vašeho poslaneckého klubu o tom, že jej v tuto chvíli zastupujete. Vzhledem k tomu, že toto oznámení nemám, tak jak bývá pravidlem a jak stanovuje jednací řád, zahajuji hlasování," vysvětlovala.

Rath Němcovou označil za nekompetentní řídit schůzi a chtěl její odvolání. "Chováte se naprosto flagrantním způsobem," vzkázal Němcové.

Němcová Ratha nakonec od řečnického pultu vykázala. Situaci "vysvětlil" až šéf klubu Michal Hašek poté, co se zjevil před předsedající. Ratha hájil a trval na hlasování o odvolání Němcové coby řídící schůze.Tento návrh ale neprošel.

Předseda klubu ODS pak ještě chtěl, aby se Rath Němcové omluvil, to ale sama Němcová přešla a poslanci se bez přestávky pro ČSSD vrhli na hlasování o reformě.

Konec schůze a další hlasování

První výsledek hlasování byl 102:98 pro reformu s tím, že lidovec Ludvík Hovorka zvedl ruku proti. Podle možných variant ale tento výsledek znamenal, že jeden opoziční poslanec byl pro reformu. Miroslava Němcová mezitím oznámila, že návrh byl schválen a schůzi za potlesku koaličních poslanců ukončila.

Opozice ale dávala vzrušeně najevo nespokojenost, Němcová proto po další přestřelce, tentokrát s Haškem, nechala hlasování opakovat.

"Neviděla jsem tuto námitku před tím, než jsem schůzi ukončila. Proto prosím podejte námitku proti mému postupu, já se k ní přidám," vysvětlila Němcová Haškovi poté, co jí opět vyhrožoval, že bude hlasovat o jejím odvolání z řízení schůze.

Poslanec Kubuš (ČSSD) pak zpochybnil hlasování a procedura se opakovala. Výsledek byl stejný, jen s jiným poměrem hlasů: 101:99

Reklama

Související témata:

Související články

Schváleno, reforma prošla

Vládní reforma veřejných financí začne téměř jistě od ledna 2008 platit. Koaliční poslanci v úterý ve Sněmovně po peripetiích našli dostatek hlasů k její...

Výběr článků

Načítám