Hlavní obsah

Koalice se dohodla, reforma má výrazněji snížit daně

Právo, Novinky, dan, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lídři koalice v úterý večer nalezli kompromisní podobu reformy veřejných financí. Shodli se na výraznějším poklesu daní, než s jakým počítala původní předloha. Příští rok má být sazba u daně z příjmu fyzických osob 15 procent a v roce 2009 se má dostat na 12,5 procenta z tzv. superhrubé mzdy. Poplatky dětí u lékaře předsedové ODS, lidovců a zelených řeší slevami na dani. To se nelíbí lidoveckému poslanci Ludvíku Hovorkovi, který oznámil, že reformu nepodpoří.

Článek

Premiér Mirek Topolánek (ODS) a vicepremiéři Jiří Čunek (KDU-ČSL) a Martin Bursík (SZ) jednali o kompromisním pozměňovacím návrhu reformy veřejných financí tři hodiny.  

"Mám pocit, že ta dohoda je korektní, a domnívám se, že nebrání nic tomu, aby pro ni hlasovali všichni koaliční poslanci," řekl novinářům po schůzce premiér a šéf ODS Mirek Topolánek.

Jeden koaliční poslanec, lidovec Ludvík Hovorka, už ale Právu řekl, že pro reformu ruku nezvedne a ve Sněmovně předloží vlastní pozměňovací návrh. Hovorka požadoval, aby děti do 15 let byly osvobozeny od poplatků u lékaře.

Daně se mají snižovat víc a rychleji

U daně z příjmu fyzických osob zůstává pro příští v platnosti původní záměr reformy stanovit sazbu na 15 procent z tzv. superhrubé mzdy. Od roku 2009 má pak sazba klesnout na 12,5 procenta, což odpovídá zhruba 19 procentům z hrubé mzdy. 

U právnických osob se pokles daně z příjmu zrychlí. Příští rok má firemní daň činit 21 procent, tedy o procento méně, než předpokládal původní návrh. Sazba 19 procent pak má být dosažena už v roce 2009, ne v roce 2010, s čímž počítala prvotní verze reformy.

Platby dětí u lékaře má vyvážit stokorunová sleva na dani

Dalším sporným tématem byla otázka plateb dětí u lékaře. Lídři vládních stran dohodli variantu, podle které budou u doktora platit všechny děti, rodiče ale budou na každého potomka dostávat slevu na dani ve výši 100 korun měsíčně. Výjimky budou existovat u dětí chronicky nemocných či u dětí se specifickými chorobami.

"Zajistíme, aby na dítě byla minimálně stokoruna navíc slevy na dani, která bude vlastně určena na platbu lékaře," řekl novinářům předseda Strany zelených Martin Bursík s tím, že je to "velmi elegantní řešení".

Topolánek věří, že reforma projde

"Jistotu, jak dopadne hlasování, budeme mít až po tom hlasování. Nicméně v klubu ODS to vytváří prostor pro 81 hlasů a mám pocit, že by nemusel být problém ani v ostatních stranách," uvedl po jednání Topolánek. Málo výrazné snížení daní vytýkal původnímu návrhu reformy hlavně bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS), jehož představám se kompromisní podoba reformy přiblížila.

Ústupky nezařazeným poslancům Miloši Melčákovi a Michalu Pohankovi předsedové nezveřejnili s tím, že bývalí členové ČSSD je mají zveřejnit sami ve středu. Lídři koalice se už však dříve vyjádřili v tom smyslu, že jejich podporu očekávají.

V případě, že Pohanka s Melčákem reformu podpoří, nebude vládě scházet hlas lidovce Hovorky. Musí ale zůstat jediným rebelujícím poslancem v řadách koalice.

ČSSD chce na posouzení nového návrhu reformy víc času

Opoziční ČSSD už dala několikrát najevo, že je připravena reformu odmítnout. Poté, co koalice předloží k původní předloze komplexní pozměňovací návrh, hodlají sociální demokraté usilovat o to, aby ho projednala tripartita a aby ho ještě posoudily i sněmovní výbory. To by schvalování reformy odložilo, zatím ale není jasné, na jak dlouho. ČSSD chce také prodloužit lhůtu mezi druhým a třetím čtením na 40 dní.

Reklama

Související témata:

Související články

Kritik reformy Hovorka: ustupovat nehodlám

Poslanecký klub lidovců nebude zřejmě při schvalování reformy veřejných financí jednotný. Poslanec Ludvík Hovorka nezvedne ruku pro reformu, pokud...

Výběr článků

Načítám