Hlavní obsah

Chléb začal v srpnu prudce zdražovat

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Za první srpnový týden stoupla v Česku cena chleba téměř o osm procent na 19,21 koruny. Přitom koncem minulého roku se kilo žitného chleba prodávalo v průměru za 16,60 Kč. Sdělil to Český statistický úřad (ČSÚ). V některých regionech je ovšem zdražování této základní potraviny ještě mnohem citelnější.

Článek

Například na Karlovarsku se podle ČSÚ cena chleba ve srovnání s koncem července zvýšila o více než čtvrtinu. Výrazně dražší chléb teď kupují lidé i v Praze, Plzeňském a Středočeském kraji, severních Čechách a na Moravě.

Jak už Právo informovalo, pekaři plánují zdražit nejen chléb, ale i veškerou svou další produkci. Mlýny jim totiž zvednou ceny mouky o 20 až 25 procent. Pekárny navíc tvrdí, že kromě drahé mouky je ke zdražení nutí zvyšující se mzdové náklady, poplatky za energie, pohonné hmoty a vodu.

Například Rýmařovská pekárna by podle svého jednatele Zdeňka Filipčíka potřebovala zvýšit ceny pečiva minimálně o pětinu. "Jak řetězce dovolí, zdražíme. Situace v pekárenství je v ČR šílená a my potřebujeme obnovit zastaralá zařízení. V Německu nebo Rakousku je kilo chleba za 40 až 50 korun, což je odpovídající cena," řekl ČTK Filipčík.

Zdražení plánuje také Penam, druhá největší pekárenská skupina v republice. "Cena potravinářské pšenice stoupá závratným způsobem. Nedokážeme ještě říci, o kolik budeme zdražovat, ale nevyhneme se tomu," potvrzuje generální ředitel Penamu Jaroslav Kurčík.

Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů informoval, že v červnu stál v ČR rohlík v průměru 1,85 koruny. Pekaři ho ale obchodníkům dodávali za 1,20 Kč. Velké obchodní řetězce tedy ještě mají určitý prostor k tlumení tlaků na zvyšování prodejních cen. Obchodníci totiž do konkurenčního boje o zákazníky jako hlavní zbraň nasazují právě nízkou cenu základních potravin.

Za letošní první pololetí se přesto ceny potravin v Česku podle ČSÚ zvýšily proti stejnému loňskému období o 3,7 procenta. O desetinu zdražila zelenina a pečivo, za mírně vyšší ceny se prodávaly ryby a ovoce. Maso a cukr naopak zlevnily.

Reklama

Související témata:

Související články

Mléko může podražit až o deset procent

Čeští spotřebitelé zřejmě ještě letos zaplatí mnohem více za mléko a mléčné výrobky. Ve čtvrtek oznámil zdražení druhý největší výrobce mléčných výrobků Olma....

Výběr článků

Načítám