Hlavní obsah

Škromach odvolal pět ředitelů úřadů práce

Novinky, Josef Hora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Pět ředitelů Úřadů práce - v Brně, Chebu, Svitavách, Prostějově a Zlíně odvolal v pondělí k 31. červenci ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Ministerstvo odvolání potvrdilo, ale důvody nesdělilo. Někteří odvolaní ředitelé se ale netají názorem, že se stali oběťmi personální hry ministerstva.

Článek

"Je to rozhodnutí ministra, ke kterému má patřičné pravomoce. Nicméně, odvolaní ředitelé úřadů práce se mohou přihlásit do výběrových řízení, která budou vyhlášena v nejbližší době," sdělila v úterý Právu tisková mluvčí Kateřina Prejdová.

"Z odvolání mám zlé pocity, byl jsem překvapen. Za třináct roků ve funkci ředitele Úřadu práce ve Zlíně mi nikdo nic nevytkl. Jakou jsem k odvolání zavdal příčinu, to jsem se zatím oficiálně vůbec nedověděl," řekl ředitel ÚP ve Zlíně Karel Chrastina.

"Donesly se ke mně jen jakési úvahy, a to ze zdroje z ministerstva, že má jít o jakousi čistku s politickým podtextem, v níž má při výběru a jmenování nových ředitelů jít o posílení vlivu sociální demokracie v regionech v souvislosti s možnými předčasnými parlamentními volbami. Ale to jsem se dověděl jaksi mimo a nevím, jakou váhu tomu přisuzovat. Politicky jsem se nijak neangažoval," řekl Chrastina.

"Dovídám se o odvolání pana Chrastiny od vás a nechápu to. Měl vynikající kredit napříč všemi odborníky i politiky na Zlínsku. Myslím, že každé odvolání by měl provázet nějaký důvod, a ten, koho se odvolání týká, by ho měl znát," řekla náměstkyně zlínského primátora, bývalá senátorka za ODS Irena Ondrová.

Napsala premiérovi

"Dopisem jsem se obrátila na preméra Vladimíra Špidlu. Trochu jsem si panu premiérovi postěžovala a informovala ho o personálních praktikách na ministerstvu práce a sociálních věcí. Protože důvody mi nebyly sděleny ani na přímý dotaz u mého nadřízeného vrchního ředitele správy služeb zaměstnanosti MPSV Jana Kasnara," uvedla ředitelka Úřadu práce v Prostějově Zdena Šrámková, která funkci vykonává od roku 1990.

"Předem mi nebyly sděleny žádné připomínky k mé práci, žádné výhrady, nikdo se mnou nic neprojednával, nezazněly žádné výtky. Neproběhla u nás žádná kontrola, která by upozornila na nesrovnalosti. Skutečně neznám ani jeden důvod k tomu, abych musela být odvolána. Jestli pan ministr rozhoduje na základě projížděk po regionech, pak musím uvést, že u nás nebyl," dodala.

V Prostějově začaly v úterý mezi komunálními politiky kolovat informace, že je dokonce již rozhodnuto o jejím nástupci. "Vítr fouká od důchodce z Vysočiny. Šéfem úřadu práce by se údajně měl stát nynější ředitel pobočky Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových v Prostějově Vojtěch Matějičný, který působil jako šéf sekretariátu předsedy ČSSD Miloše Zemana, a pak byl v říjnu 1999 jmenován přednostou bývalého Okresního úřadu v Prostějově," řekl Právu jeden z členů městského zastupitelstva v Prostějově.

Přednostou byl Matějičný ale jen tři týdny, protože poslanec Ivan Langer (ODS) po jeho jmenování zveřejnil, že Matějičný dluží za nájem městského bytu v Brně 100 tisíc korun. Matějičný poté rezignoval.

O důvodech se jen dohadují

Své pondělní odvolání z funkce potvrdil Právu ředitel ÚP v Brně Pavel Horský. "Důvody neznám. Nikdo mi je nesdělil, během uplynulých deseti let jsem od nadřízených z Ministerstva práce a sociálních věcí neslyšel výtku. Vím, že jsem byl do funkce jmenován a zákoník práce umožňuje mé odvolání bez uvedení důvodů. Lidsky je to však nefér, když člověk otevře dopis, oznamující odvolání z funkce bez jediného slova zdůvodnění," řekl Právu v úterý zdrcený Horský.

"Ústní i písemné avízo k mému odvolání z funkce ředitele jsem již obdržel, dnes se mi o tom ale nechce mluvit," reagoval na dotaz Práva stávající ředitel ÚP ve Svitavách Zdeněk Trnka.

Ředitelka ÚP v Chebu Vladimíra Perníčková je podle informací Práva v současné době na dovolené.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám