Hlavní obsah

Třetina patnáctiletých dětí pije pravidelně alkohol

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Třetina patnáctiletých a šestina třináctiletých českých dětí pije alkohol pravidelně, nejméně jednou týdně. Vyplývá to z nejnovější mezinárodní studie Světové zdravotnické organizace, do níž je zapojena i Česká republika. Právu to řekl v pátek Ladislav Csémy, vědecký pracovník Psychiatrického centra Praha.

Článek

"U patnáctiletých pravidelně pije týdně alkohol 36 procent českých chlapců a 21 procent dívek," řekl Csémy.

Studie se právě zaměřila na uvedený věk, ale protože ještě nebyla zcela uvolněna k publikaci, jsou známa pouze tato fakta.

Po boku Dánů i Britů

Patnáctiletí Češi spolu s Dány, Nizozemci, Rakušany a Brity patří k největším konzumentům alkoholu v rámci států, které do studie byly zahrnuty, a těch bylo 28.

Nejčastěji se pije v Česku pivo. To se na celkové potřebě u patnáctiletých podílí 45 procenty. Ve 37 procentech pijí destiláty a v 17 procentech víno.

Nadměrné dávky alkoholu nejvíce konzumují mladí Irové (32 procent), dále Nizozemci, Britové, Švédové a Dánové. Z Čechů nadměrné pití uvedlo jen 18 procent dotázaných.

Už v raném věku

Dřívější studie dokonce odhalily, že s pitím alkoholu začínají už i malé děti. Zkušenosti s pivem má 30 procent sedmiletých, s vínem 16 procent a s destilátem 7 procent. Většinou děti dostávají ochutnat alkohol od rodičů při oslavách narozenin a svátků.

Ničí si zdraví

"Ten, kdo začne pít pravidelně ve 12 letech, dostane cirhózu jater mnohem dříve než člověk, který začne pít po 20. roku věku," říká primář Karel Nešpor, vědecký sekretář Společnosti návykových nemocí a národní koordinátor evropského akčního plánu o alkoholu Světové zdravotnické organizace.

Alkohol se podle něho může podílet na vysokém krevním tlaku a nadváze, protože obsahuje tzv. prázdné kalorie a ty jdou na tloušťku. Kdo vypije velké množství alkoholu najednou, je ohrožen mrtvicí a porušením srdečního svalu.

V ohrožení jsou i mladé dívky. Ty sice nepijí tolik jako chlapci, i když v poslední době je rychle dohánějí, ale kvůli alkoholu si způsobují zbytečné problémy. K rizikům patří znásilnění, nechtěné těhotenství a zdravotní poruchy.

Na vině je i rodina

Podle obou odborníků rodina a v dospívání parta nejvíce ovlivňuje vztah mladého člověka k alkoholu. "Dítě kopíruje dospělého rodiče, a když vidí, že v rodině otec nebo matka pijí, zkouší to také. V dospívání k větší spotřebě alkoholu přispívá parta," soudí Csémy.

Podle Nešpora je na vině i reklama na alkohol, která je v podstatě neomezená. "Je to velká chyba a měli bychom tomu zabránit," říká Nešpor. Dodává, že zákaz podávání alkoholu nezletilým se v ČR soustavně porušuje. "To nese závažná rizika pro tělesné i duševní zdraví dětské a dorostové populace".

Jaká je hranice

Děti by alkohol pít neměly vůbec. V dospělosti se u zdravého člověka za maximální hranici denní spotřeby považuje u muže 40 gramů absolutního alkoholu a u žen polovina. Kdo však má nějaké zdravotní problémy, neměl by alkohol pít vůbec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám