Hlavní obsah

Oteplilo se o deset stupňů, meteorologové varují před vedry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Český hydrometeorologický ústav vydal v sobotu varování, že v pondělí dosáhnou místy teploty až 37 stupňů. Teploty nad třicet stupňů hrozí v Čechách od nedělního odpoledne do úterního a na Moravě až do středečního večera. Od pátku teploty stouply o deset stupňů. Například v Řeži u Prahy v pátek ve 12 hodin naměřili 21 stupňů, v sobotu tam bylo v poledne 30 stupňů.

Článek

V neděli se budou teploty pohybovat mezi 30 a 34 stupni Celsia. Nejtepleji bude v pondělí, kdy se budou pohybovat mezi 32 a 36 stupni, přičemž ojediněle mohou v nížinách vystoupit až na 37 stupňů.

V úterý budou teploty podobné, od západu se ale bude ochlazovat a teploty poklesnou na třicet stupňů, protože od západu postupuje studená fronta, která přinese ochlazení. Na Moravě budou ale ještě po celou středu teploty překračovat hranici třiceti stupňů.

Možná padne rekord

Je možné že v neděli a na počátku týdne budou překonány teplotní rekordy. Nejteplejší 15. červenec byl v roce 1928, kdy v Klementinu naměřili 34,5 stupně Celsia. Ze stejného roku také pochází rekord pro 16. červenec, který má hodnotu 34,4 stupně Celsia. Právě tento rekord je ohrožen. Pro 17. červenec platí rekord 34 stupně z roku 1976 a pro 18. červenec 37 stupňů Celsia, který nebyl překonán od roku 1793.

V tropických dnech by se lidé měli vyhýbat přímému slunci a dostatečně se chránit. Také by se měli vyvarovat nadměrné zátěži a hodně pít.

Vzhledem k vysokým teplotám a intenzivnímu slunečnímu záření meteorologové předpovídají i zvýšené koncentrace přízemního ozónu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám