Hlavní obsah

Část ODS se obává rozštěpení strany

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Část ODS se obává, že vznik platformy kolem Vlastimila Tlustého je začátkem štěpení jejich strany. Šéfa ODS a premiéra Mirka Topolánka nechává vznik frakce v klidu a rozkolu se neobává. Tlustý ve středu veřejně oznámil, že cílem "reformní parlamentní platformy" není štěpení ODS, ale naopak návrat k programovým základům.

Článek

Chtějí proto do reformního návrhu vlády prosadit jednotnou daň. V případě, že se jim o tom nepodaří přesvědčit kolegy v ODS, lidovce i zelené, budou pro to, aby se sazbami daní prozatím nehýbalo.

"Záložní varianta pro případný neúspěch v této části je, že by daň z příjmu nebyla navrhována vůbec," řekl Tlustý na tiskové konferenci svolané ke vzniku platformy. Dodal, že platforma zanikne v případě, že bude vedení ODS znovu komunikovat se svými poslanci a znovu prosazovat program ODS.

Klaus doufá ve stabilitu

A co na aktivitu Tlustého říká jemu politicky blízký prezident Václav Klaus a otec - zakladatel ODS? "O vzniku frakce pana Tlustého v rámci ODS vím pouze z médií. Myslím, že je to produkt patových voleb v loňském roce, a nikoliv něco, co by vzniklo včera či předevčírem. Věřím ale, že to nepovede k destabilizaci české politické scény," uvedl čestný předseda ODS Klaus.

Místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) se obává, že by vznik platformy mohl dojít až k rozštěpení strany. "Já se obávám, že tento krok ODS oslabí, protože vytvoří dvě skupiny, které, ať chtějí nebo nechtějí, budou spolu soupeřit, a tím prosadíme v programu méně, protože tu slabost vycítí i ostatní strany," řekla Právu Němcová.

Dodala, že ačkoli šli do voleb s heslem Jsme tým, tak se jednotliví politici chovají často jako individualisté. "Topolánek s Tlustým tým nejsou, jsou to dva sólisté, a to je naše slabina a doufám, že se kvůli tomu nerozštěpíme, já pro to udělám všechno," uvedla Němcová.

Poslanec ODS Boris Šťastný soudí, že vytváření platformy ODS může v tuto chvíli jenom uškodit. Připomněl situaci v roce 1997. "Já jsem vstoupil do politiky v roce 1997, kdy vznikala v ODS platforma proti Václavu Klausovi. Výsledkem byl téměř rozpad ODS a oddělení frakce, ze které vznikla Unie svobody. Proto nevidím důvod, abych v tuto těžkou chvíli podporoval něco, co komplikuje předsedovi Topolánkovi život," řekl Právu Šťastný.

Vidím couvl, Říman je má za vyděrače

Pod deklaraci platformy se kromě Tlustého podepsali poslanci Eva Dundáčková, Alena Páralová, Jan Klas, Jan Schwippel, Juraj Raninec, Aleš Rádl, Michal Doktor. Původně podepsal i Jan Vidím, ale ve středu couvl s tím, že chce být jen členem - pozorovatelem.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana (ODS) jsou návrhy Tlustého platformy v koalici neprosaditelné a postoj vyžadující buď jednotnou daň, nebo nic považuje za vyděračský. "To je destruktivní návrh, to je vyděračská platforma," řekl Právu Říman. Kompromis, který je v reformě, je podle Římana blíž programu ODS než setrvání v současném stavu.

"To, že se jde u daní z příjmu fyzických osob na jedinou sazbu, že se sbližují sazby DPH a že existuje závazek postupného snižování korporátní daně, je program ODS. Ne tak hluboký, jak jsme si představovali před volbami, ale každý musí ustoupit."

Premiér: je to pozitivní nátlak

Členy frakce je podle Topolánka přes 28 tisíc členů ODS. "Neznám žádného člena ODS, který by nechtěl hájit vlastní program," poznamenal premiér. Dodal, že přemýšlí, že do frakce vstoupí. Podle svých slov se sešel s Tlustým a stále platí, že až budou hotové výsledky práce expertních skupin, projedná jejich návrhy poslanecký klub ODS a pak také koalice. Premiér uvedl, že se bude snažit prosadit v koalici ty změny, které považuje ODS za potřebné.

Na otázku, zda vidí ve frakci hrozbu pro ODS, odpověděl: "Necítím to tak, myslím, že to nezpůsobuje žádné pnutí. Beru to jako jistou formu nátlaku, nicméně pozitivního nátlaku. Diskusi se nebráním."

Tlustý: v případě konfliktů končíme

Stoupenci platformy jakoukoli podobnost s rozštěpením strany v roce 1997 odmítají. "Naším cílem je prosazení programu ODS, pokud by se objevily kroky typu štěpení, jakékoli konflikty, tak my v něčem takovém pokračovat nechceme," uvedl Tlustý. Dodal, že platforma je otevřená pro všechny členy ODS.

"Na rozdíl od frakce, která v roce 1997 pod vedením Jana Rumla rozbila vládu Václava Klause, je toto platforma odborná, která trvá na dodržování programu ODS, který jsme zrovna před rokem halasně vytrubovali na náměstích," řekl Právu poslanec Klas. Dodal, že jediným cílem bude kontrola reformních návrhů, zda jsou dostatečně v souladu s programem ODS.

Rádl si myslí, že platforma naopak ODS posílí. "Já se k tomu nebudu připojovat, abych oslaboval ODS." Podle něj je důležité, aby v ODS existovala skupina, která bude premiérovi připomínat, co slíbili voličům. "Je to premiér, který vzešel z lůna nějaké strany a měl by, ač má zúžený manévrovací prostor, prosadit co nejvíce," poznamenal Rádl.

Raninec uvedl, že za platformou kromě deseti poslanců stojí i řadoví členové ODS. "Ve středních Čechách je podpora jednoznačná."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám