Hlavní obsah

USA o boji proti obchodu s lidmi: Česko může být příkladem

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika se řadí mezi 28 států světa, které nejúčinněji bojují proti obchodování s lidmi. Ve své každoroční hodnotící zprávě z minulého týdne to tvrdí americké ministerstvo zahraničních věcí. Jako jednu z pozitivních českých inovací tato zpráva zmiňuje např. zřízení speciálního policejního oddělení zaměřeného na tuto problematiku při Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

Článek

"Toto opatření je prezentováno jako jeden z příkladů dalším zemím," uvedla mluvčí resortu vnitra Jana Malíková. Zároveň vysvětlila, že každoroční zpráva dělí státy do čtyř kategorií, Česká republika se přitom proti roku 2005 posunula z druhé kategorie do první, mezi země jako Francie, Kanada, Německo, Nizozemsko nebo Polsko.

Malíková přitom upozornila, že státy nejsou do skupin rozděleny podle toho, zda se na jejich území obchodování s lidmi vyskytuje či nikoliv, ale podle toho, jaká opatření státy v boji proti obchodu s lidmi činí.

Zpráva amerického ministerstva však Českou republiku také kritizuje. Zmiňuje v této souvislosti především nízké tresty, které české soudy za obchod s lidmi ukládají. "Sazba je přitom dostačující, soudci můžou obchod s lidmi potrestat až patnácti lety vězení, ale praxe je bohužel většinou jiná," řekl k tomu expert ministerstva vnitra na boj proti obchodování s lidmi Jakub Švec. Doplnil, že v roce 2005 bylo z dvaceti pachatelů odsouzeno dvanáct k podmínečným trestům.

Případy nucené práce jsou častější

Podle Švece přispělo k našemu lepšímu hodnocení i řešení problému se severokorejskými šičkami, které u nás dlouhodobě pracovaly a u nichž existovalo podezření, že veškerý výdělek musí povinně odvádět svému státu.

"Pokud to skutečně byl obchod s lidmi, byl by pachatelem celý severokorejský režim, takže se celá věc vyřešila tím, že nedostaly vízum," řekl Právu Švec. Zároveň dodal, že právě nucená práce se v poslední době v obchodu s lidmi vyskytuje stále častěji.

"Zatímco situace u pouliční prostituce se zklidňuje tím, že dochází k přesunu do nočních podniků, případů nucené práce přibývá," uvedl Švec s tím, že oběťmi nucenými pracovat ve vykořisťujících podmínkách jsou většinou lidé ze zemí bývalého Sovětského svazu, Rumunska, Bulharska, Mongolska nebo právě Severní Koreje.

Podle Švece loni ÚOOZ odhalil jeden případ nucené práce. "Dohromady bylo loni zjištěno 16 případů obchodu s lidmi, zbytek se týkal prostituce. Objasněno bylo 13 z těchto případů," vysvětlil expert.

Efektivita práce policie se podle něj v tomto směru v posledních letech zlepšuje. "Přispěl k tomu i program ministerstva, který obětem obchodování nabízí výměnou za svědectví např. legální pobyt na našem území nebo další výhody. Tento program běží od roku 2005 a plně se osvědčuje, zatím do něj bylo zařazeno zhruba 50 lidí," řekl Švec.

Dodal také, že trestná činnost spojená s obchodováním s lidmi se vyznačuje vysokou latencí, tedy skrytostí. "Podle neoficiálních odhadů zachytí policie zhruba 10 až 15 procent případů," uvedl Švec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám